Att komma i form efter graviditeten | Charlotte "glitzy" Josefsson
glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Annons

Att komma i form efter graviditeten

2007 skrev jag det här inlägget. Jag provocerade mycket med flit på den tiden  men det ska tilläggas att jag var yngre och kanske var lite för oödmjuk och för rakt på sak även om jag är det idag också fast med en gnutta mer förståelse och ödmjukhet inför andra.

Det här är ju ett känsligt ämne och jag trampade många på tårna. Idag har jag en annan framtoning. Jag vill inte ge någon ångest eller känna att någon är sämre för att jag publicerar träningsinlägg eller för att jag hade med Stella till gymmet den första tiden. Med dessa inlägg vill jag uppmuntra, ge tips och inspirera. Jag fick en kommentar för ett tag sen “Jag är inte alls lika duktig som dig” Men det handlar ju inte om det. Vem som är duktigast.

Bild: Peter Wixtröm

Jag står fast än idag att man inte behöver gå upp massvis i fett när man blir gravid. Man kanske rör mindre på sig än tidigare beroende på hur man mår och man gör då av med mindre energi och kanske inte kan äta samma mängd mat innan. Man ska absolut inte “banta” men det finns ingen anledning att käka för två. På slutet av graviditeten struntade jag i kosten och åt lite mer än vad jag borde. Jag visste så klart att det skulle resultera i lite extra vikt men jag kände att det tar jag tag i sen, just nu skiter jag i det. Jag vet inte exakt hur mycket jag gick upp i fett men skulle tippa på ca 4-6 kg.

Precis som då när inlägget skrevs blir jag less när folk skyller sin vikt på sin graviditet. Kan man inte träna som man brukar så självklart kommer inte kroppen vara densamma efter förlossningen. Men sitt inte hemma och beklaga dig över att du har för mycket fett på kroppen. Ingen tvingade i dig den där chokladkakan under graviditeten. OCH man kan faktiskt äta bra och röra på sig efter att bebis har kommit. Men, man ska inte gå ner för snabbt i FETTMASSA (vätska spelar ingen roll) för det påverkar utsöndringen av miljöföroreningar i bröstmjölken vilket inte är så bra för bebis. 0.5 kg i veckan är ok enligt studier.

Det är ca 1 månad mellan bilderna. Till höger hade det gått 86% av graviditeten. Stella kom ju 4 veckor för tidigt som Ni vet. 

Om vi går tillbaka till inlägget. Nedan har jag plockat ut några kommentarer:

Tänkt om lite…det är faktiskt inte alla mammor som är multimiljonärer och har råd till barnflickor, privat kostrådgivare och personlig tränare. Det tar TID att forma sig kropp efter en graviditet, och de flesta småbarnsmammor har INTE tid. Sedan har alla olika graviditeter, och vissa väldigt komplicerade. Vissa blir tom sjukskrivna när det närmar sig pga ryggsmärtor uppluckrat bäcken osv. Tycker det är fel av dig att säga att du ska träna in i det sista när du inte har en aning om hur du kommer må. Du kommer antagligen förstå den dagen du själv får/väntar barn…

Men du har ju aldrig vart gravid eller hur? så varför är du så jävla säker på att du ska klara det så bra..

”och sen varför ska man ens bli fet under graviditeten? finns ingen anledning att äta en massa extra för att man är gravid….bara äta samma som innan.”

Man äter ju för två? det är ett anatomiskt faktum så det är inte så jävla ologiskt att folk blir feta. Plus att man sväller överallt.. okej att du tycker att passivitet är dåligt men vad fan du kan ju inte dömma ut ALLA gravida som feta och passiva..

”och vadå inte tid? du har ”

de finns folk som lever i en annan värld än din bäst du förstår det.

Du visste nog inte riktigt vad du pratade om när du uttalade dig som du gjorde, du borde skämmas lite.

Charlotte, bli gravid, föd ditt barn, när du sen efter 2 månader bantat bort alla extra kilorna DÃ… kan du ÖPPNA munnen visa alla bilder på ditt slimade jag och hurra..
Men innan du ens fått barn, vet hur det kommer att vara och hur du kommer att må, please shut up!

Som sagt, ett känsligt ämne och försvarställning intogs direkt. De besvarar till och med saker jag inte ens skrev i texten. Någon skriver att man äter för två? Alltså jag dör lite. Man behöver inte ha tid över för att äta rätt. Man behöver inte heller träna för att tappa fett. Eller hur? Träning krävs för att bygga och forma kroppen men det hör inte riktigt hit.

Rätt så gött att sitta här 8 år senare och säga in your face ändå. Jag kunde ju knappt träna under min graviditet och hade en tuff start efter med akut snitt och fick inte träna på minst 8 veckor även om jag fuskade igång lite innan när jag kände att det var okej. Alla läker vi olika snabbt. Jag har tränat i olika perioder sedan Stella kom. Men absolut inte så mycket som jag vill. Jag har nästan gått ner en storlek i kläder tyvärr men det beror på att jag har en del muskler att träna upp igen och det får ta den tid det tar. Allt blir lättare ju större Stella blir.

Det är ju sjukt tufft att orka träna i början men lite sömn och vissa får kolikbarn eller andra problem. Sen tycker jag inte heller att man behöver stressa med att “komma i form”. Njut av bebis och anpassa dig i lugn och ro till den stora förändringen. Men det jag menar är att sitt inte 2 år senare och skyll din övervikt på att du har fått barn.

Bild tagen i början av april. Som Ni ser har jag tappat den fettmassa jag gick upp men knappt några muskler kvar. Det är dom jag håller på och bygger upp nu sakta men säkert. Framför allt rumpis 🙂 När jag inte har tid eller rättare sagt prioriterar annat innan gymmet får det bli hemmaträning när jag har lust. För tid finns det alltid att hitta. Inställningen är A och O. Som sagt, man kan effektivisera barnvagnspromenaderna>>

Att vissa får hormonstörningar, eller delade magmuskler med mera hör inte riktigt till “debatten”. Jag ser inte heller ner på folk som inte “är i form”  utan budskapet är “man behöver inte gå upp i fett för att man får en bebis och skyll inte din övervikt på det”.

Kul om Ni vill dela med Er av Era tankar och om vi kan få igång en liten diskussion kring ämnet.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Jag tycker att det är underbart att du skriver denna typen av inlägg, för normen är att man ska bli fet som gravid-och sen ska man inte tappa sina kilon.
  Man ska älska sin nya tjocka mammakropp, säger någon att det är ohälsosamt så är man elak.

  Jag har två barn, gick upp svinmycket med tvåan (28 kilo), tappade 22 kilo på två månader-utan att amma.
  Har kämpat i 8 månader med resterande kilon och nu är de borta, tack vare styrketräningen så har jag en grym röv och mycket muskler trots fett-tappet.
  Allt går, med rätt inställning och lite jävlar anamma.

 2. Nina Wiss

  Ja det där med att äta för två är lustigt att folk verkligen tror på? Jag fick ibland höra under min graviditet att jag borde ta en extra portion, men då hade jag nog gått upp 20 kg istället för 10!
  Nu såhär 9 månader efter är allt extra fett borta plus några kilon till, som antagligen är mina muskler 😫 Mitt största mission nu är också att få tillbaka dom, framförallt rumpan som försvann!
  Nej att skylla sina extra kilon på graviditeten i flera år efter funkar liksom inte 😋

 3. Lisa

  Ha ha… jag vet inte jag.. men man kanske inte ska förvänta sig ett sexpack på magen efter en graviditet om man inte hade ett innan 😂😂 men jag antar att det är skönt å ha “nån annan” att skylla på 😂😂

 4. J

  Håller helt med dig Charlotte! Har följt din blogg sedan den startade, avgudar kvinnor som vågar uttrycka dess tankar och åsikter. det är bara döda fiskar som följer med strömmen. Jag arbetar som distriktssköterska/diabetessköterska med inr. mot övervikt ihop med dietister, och det handlar enbart om inkomster och utgifter som du har påpekat under alla dessa år. Man skall inte äta för två, det är en extra frukt du kan vara i behov av på din höjd. Det som jag ser är avgörande är hur fysiskt aktiv du har varit sedan innan, och jag önskar SÅ att barnmorskor på MVC kunde vara mer aktiva med förskrivelse av FaR (Fysisk Aktivitet på Recept) och påpeka HUR JÄVLA VIKTIGT det är, likadant med distriktssköterskorna på BVC (där är iof fokus på barent, men önskar att fokus på mamman kunde ligga också minst 3 mån post-förlossning med tanke på att man fångar upp symtom på förlossningsdepp, varför inte fånga upp träningen post-förlossning och hur man skall komma tillbaka på banan rätt?? DET om ngt är viktigt för en frisk och stark kropp) men det är ngt jag håller på att försöka utveckla:) absolut att du kan få endokrina rubbningar/graviditetsdiabetes under en graviditet som kan påverka, men det är inte ngt som inte skall gå och justera. Nä du gör ett fantastiskt jobb Charlotte, fortsätt att inspirera. Allt handlar om prioritering, för tid har vi alla. Ta med barnen på träning, utnyttja dess tyngd till “styrketräningen” detta är även bra gällande barnforstran med tanke på att barn behöver bli fysiskt aktiva eftersom barnfetman är ett växande problem. barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör 🙂 så KEEP UP THE GOOD WORK!! Jag hejar på dig! Ps. Sorry om jag spann iväg lite, ett ämne jag verkligen brinner för.. 😉

  1. Johanna

   Jag håller delvis med dig, men tycker inte att det ska vara någon hets att komma i form de första tre månaderna. Jag arbetar som MBHV-psykolog och möter många mödrar med förlossningsdepressioner. Många är översköljda med krav från omgivningen om hur de ska vara som föräldrar, hur snabbt de ska komma i form etc. Många hade istället behövt tid att landa i nya rollen och nya familjekonstellationen. Om kroppen mår bra är det väl positivt att röra på sig, men kanske mer för psykiska hälsan än att “komma i form”.
   När det gäller tidig graviditet är forskningsläget lite oklart, vissa studier har sett tydliga korrelationer mellan missfallsrisk och träning första 18 veckorna, t ex http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.1111/j.1471-0528.2007.01496.x/asset/j.1471-0528.2007.01496.x.pdf;jsessionid=7CCDFBD5EBF43DBFFE93FE8A3DD4A8F5.f01t03?v=1&t=j201yaen&s=9fefd7797a7db9735382104fd7cbe83a71c44ad6
   Så, lyssna på kroppen tror jag är bra. En extra frukt räcker första halvan av graviditeten men sedan kan det behövas lite mer energi!

   1. glitzybloggen
    glitzybloggen

    Nu handlade just detta inlägg om “skyll inte övervikten på graviditeten” så då blir det fokus på hur kroppen ser ut. Jag kunde skriva så mycket mer men det får bli i nästa inlägg. Speciellt idag med sociala medier så är det svårt att ducka. Men att träna/röra på sig gör att man får en bättre hälsa och i sig mår bättre. Man orkar dessutom mer. Så jag tror att de flesta ska sträva efter att komma igång så snart de orkar med någon slags träning/motion.

    Lyssna på kroppen är det allra bästa enligt mig. Alla är vi olika och orkar med olika mycket.

    När det kommer till mat åt jag när jag var hungrig. Kroppen säger till när man behöver extra energi tänker jag. Precis som att man dricker när man är törstig. Men herregud vad törstig jag var i början när jag ammade. Ett sug och jag var tvungen att ha ett glas vatten NU. hehe

 5. Johanna

  Jag står för att det är viktigt att ta hand om kroppen – oavsett graviditet eller inte. Har alltid haft svårt att gå upp i vikt. Rör på mig dagligen även om det är fler promenader än löprundor senaste åren. Väger runt 50 kg, äter sunt i grunden men unnar mig av det goda på helger. När jag blir gravid förändras ämnesomsättningen totalt. Jag rör mig fortfarande, äter på samma vis men lägger ändå på mig dryga 20 kg. Kroppen tycks vilja ha de där extrakilona. Inga problem att bli av med på några månader men jag blir förundrad varje gång.
  Vill således tillägga att ibland handlar det inte om en process en har full kontroll över, ibland ordnar kroppen till det ändå.
  Jag vet kvinnor som inte vill lämna huset efter en graviditet pga omgivningens kommentarer. oerhört känsligt ämne att diskutera och tycka om. Önskar vi kunde se det i ett större perspektiv där hälsa är mer än vikt och form <3

 6. Åsa

  Jag upplever dock att det är mycket svårare att bli av med kilon efter andra barnet. Efter första barnet rann extrakilona av mig och jag vägde snart 2 kg mindre än vad jag gjorde då jag blev gravid. Efter andra barnet rör jag mig minst lika mycket, dels har jag nu två barn att springa efter och dessutom tränar jag varje vecka och är noga med vad jag äter men vågen står och stampar på +3-4 kg mot när jag blev gravid. Jag är inte så insatt i träning som du är, har du någon förklaring?

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Är det stor ålderskillnad mellan barnen? Hade du mer muskelmassa förut? Ju mer muskler du har desto med förbränner du.

   Oftast är matematiken enkel. Ligger du på underskott i kalorier ska du gå ner i vikt. Du kanske inte förbränner lika mycket som förr och därför måste du dra ner på näringsintaget för att tappa dina 3-4 kg.

Annons
stats