Fake it until you make it | Charlotte "glitzy" Josefsson
glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Annons

Fake it until you make it


Visst ser jag ändå rätt till freds på bilden? Men så är det inte. Min frånvaro på bloggen är för att jag har noll energi. Stella har ju aldrig sovit bra och alla har hela tiden sagt att det blir bättre. Fast det blir inte det. Det är inte bara två uppvak per natt utan det kan vara en gång i timmen och en bra natt är varannan timme. Ibland är hon vaken mellan 00:30-01:30. Ledsen och vill inte somna om. Vi har haft en månad sen hon kom som har varit bra och då har de varit 2-4 uppvak per natt.
Inatt sov hon rätt så bra med undantag för att hon var vaken en timme. Men till slut förstod jag att hon var hungrig redan vid 01:00 trots att hon hade ätit bra hela dagen. Kanske är i en tillväxtfas?
Vi har testat ALLT. Vi har bra rutiner, hon äter bra mat, är ute och får dagsljus varje dag, svalt i rummet osv. Jag orkar verkligen inte mer. Jag tappar humöret på nätterna vilket inte är så sjysst mot Stella, jag är sjuk varje gång Stella är sjuk vilket är minst en gång i månaden. Jag äter propavan för att kunna sova på nätterna trots att jag är svintrött. Jag har fått grov sömnrubbning.
Mina värden är toppen men jag antar att mitt immunförsvar är i botten eftersom jag aldrig får sova ordentligt. Jag tar hand om mig och är hälsosam och tränar ju mellan varven när jag väl är frisk. Jag har vaknat med migrän senaste 14 dagarna och knaprar tabletter varje dag för att överleva dagen. Ja Ni fattar. Det funkar inte längre, min hälsa . Inte för Stella heller, hon är trött på förmiddagarna och grinig. Inte alls sig själv. Grinar för minsta lilla, gnuggar sig i ögonen, vill knappt leka osv.  Inte så konstigt när man inte sover som man ska. Stella behöver sova för att utvecklas och må bra hon också. Jag tycker inte sömnen har påverkat henne så mycket fram tills för ett par månader tillbaka.
Jag ska jobba halvtid nu men det går inte, jag orkar inte och på kvällarna när hon har lagt sig finns ingen energi till något knappt. Så egentligen borde jag bli sjukskriven eftersom jag inte kan sköta mitt jobb men det är något som tar emot ända in till skelettet.
Så med det sagt har jag nu sökt hjälp och vi ska till läkaren idag. Jag vill alltså få något som hjälper Stella att sova på nätterna, för allas hälsa och välmående. Jag googlade lite igår då läkaren nämnde olika medel på telefon och hamnade på något forum där folk skriver “jag skulle aldrig ge mitt barn något sömnmedel, hur fan kan man göra det?”,  “Man kan ju inte ge sitt barn sömnmedel för sin egen skull, barn sover olika”, “hur kan en doktor skriva ut sömnmedel till barn” osv. Vissa är ju självutnämnda doktorer och skriver både det ena och det andra som inte stämmer medicinskt.
Men herregud, först och främst så tror jag inte att de som skriver dessa kommentarer någonsin har fått sova för lite förutom vid sjukdom, tänder osv och en vecka här och där klarar man ju men för oss har det gått 1,5 år och jag bryter ihop på riktigt snart och hur bra mamma är jag då till Stellis? Jag är väldigt stark i mig själv men nu ger jag upp. Vi måste få hjälp, NU!! Jag orkar verkligen inte en dag till.
Fortsättning följer med andra ord.
 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tilde

  Hej, skrev på din blogg för ett par år faktiskt när du nämnde din sömnlöshet eller insomnia.
  Mitt tips är detsamma, prova detoxa dig från skärmen ett tag, allt blått syntetljus från skärmar, plattor, mobiler stör tallkottkörtelns hormoner.
  Om du ska använda lägg ifrån dig kl 19.00 o från 17 alltid med blåljusfilter. Låter det nördigt? Prova, melatonin har stor inverkan och att Stella har en ipad liksom många andra barn är ju “ball” men hur ball är sömnlösheten och hur blir tillväxthormonerna för henne när sömnen inte infinner sig?
  Detta är bara ett tips, du är en sund mamma och har tom varit hos psykolog med Stella för sömnen.
  Immunförsvaret påverkas av sömnbrist och kroppen stressas av ständigt syntetljus det vet forskarna av studier på både däggdjur som växter.
  Ta lite skymning med önskan om godnatt!

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Hej lite sent,
   Jag känner till det där med skärmar och visst slarvar jag ibland.
   Alltså min sömn blev ju rubbad på grund av att Stella har fuckat med den över 1,5 år. Men efter att ha ätit propavan i flera månader sover jag mycket bättre. Har lärt mig att sova igen.
   Stella får sällan ha sin iPad på kvällarna men ibland händer det, den är tidsinställd på gult ljus från tidig kväll. Stella sover bättre nu, hon fick en kur med medicin till natten på tre veckor. Det hjälpte henne faktiskt. Så nu är det mycket bättre men ibland strul på grund av tänder eller annat.
   Tack för omtanken.

 2. Sofia

  Hej!!
  Usch vad jobbigt! Jag känner igen detta mönster hos min äldsta dotter. Du nämner att Stella får inhalator när hon är förkyld, har hon utretts ordentligt av en astma läkare? Vår dotter var ca 3 innan vi fick bekräftat att hennes förkylningsastma var riktig astma. Ny daglig medicin sattes in vilket innebar färre förkylningar och infektioner med det kom bättre nätter och mer sömn. Kan vara värt kräva ordentlig astma och allergiutredning. Kräv också en andningsmadrass för att säkerställa att hon inte har sömnapné som gör att hon vaknar. Kämpa på sömn behöver man verkligen för att orka leva!

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Hej S,
   Vi ska till allergicentrum nästa vecka. vi skulle dit för över en månad sen men fick förhinder. Ska bli spännande och se vad det besöket ger. Nu har hon sovit bra 2 nätter i rad. Vänder det nu? 😉

 3. Johanna

  Usch så jobbig för er!
  Vår tjej sover också rätt dåligt, många uppvak och vakna nätter. Tänker att det är viktigt att båda föräldrarna hjälps åt för att göra natten dräglig. Typ tar halva natten var eller varannan natt. Att inte barnet bör ansvaret för hur natten blir. För mig hjälper det iaf att veta att jag får sova ostört mellan 3-7 eller 22-03 för den delen. Var rädd om dig! Vet även familjer som har haft en mormor/farmor/moster som hjälp till typ en natt i veckan som Avlastning. Många bäckar små. Ibland sover barnet t om bättre då, sömnen blir så lätt laddad efter en längre tid med sömnkrångel. Som förälder kan man nästan få förväntansångest inför natten (nu kommer det bli en dålig natt igen och jag är så trött!) och det känner barnet av och blir oroligt.
  Via BVC kan man få remiss till BVC-psykolog som kan hjälpa till att reda ut varför sömnen krånglar och ge stöd i hur en ska orka som förälder.
  Lycka till ❤️

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Ja men det funkar inte för oss att min sambo ska vara uppe på nätterna på veckodagarna. Han dagspendlar till Sthlm 6:20 på morgonen och kommer hem sent. Mina föräldrar och syster bor inte här.
   Vi ska snacka med en psykolog och vi ska även få sömnmedel utskrivet så jag hoppas det ordnar sig nu för jag orkar inte mer nu.
   Tack för omtanken

 4. J

  Har kommenterat kring detta förut, men jag säger det igen: theralen var räddningen för oss – både för mig, min son och hela familjen.
  Sååå skönt när alla fick sova och mådde bättre.
  Fick också hör att ”hur kan ni ge sömnmedel till honom”, ”fy vilka hemska föräldrar ni är”osv…men det sket vi i och det genererade i en mycket gladare och mer välmående familj.
  Och nej, han fick inga men. Nu är det 7 år senare och han ör frisk som en nötkärna.
  Se till att ni får hjälp!!

 5. Liv

  Och vi sluta med mat på natten. Hjälpte ej. En läkare tyckte vi skulle ta bort vällning vid nattning då hon äter ”för mycket”. Funka inte heller. Alla barn är olika.

 6. Liv

  Om alla ”perfekta”föräldrar kunde bli lite ner tillfreds med sig själva och sluts bry sig om vad alla andra mänskliga gör. Min lilla har sovit kasst. Ungefär som Stella. Varit sp sjukt otrevlig mot min äldsta så att såhär o efterhand fattar jag inte hur jag stått ut. I ett par månader sov vi varannan natt med monstret för att orka. Nu sover hon med två uppvak en bra natt. Brukar ha några bra nätter i rad och sen några kaos. Tycker du gör helt rätt. Mår mamma bra mår barnet bra. Punkt slut.

 7. Caroline

  Förstår att det är utmattande. Har nyligen börjat komma ur ett liknande mönster och min tjej är i samma ålder. Är det lika många uppvak om hon får sova vid er? Här blir det inte helt bra av att sova mellan oss men betydligt bättre än då hon sover i egen säng. Finns inte ett litet barn som frivilligt sover ensam ur biologiskt perspektiv.

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Spelar ingen roll var hon sover. Hon har sovit hos mig i några veckor nu då jag inte orkar springa upp varenda gång. Finns liksom inget mönster varför hon sover dåligt.

 8. Johanna

  Känner igen mig så väl i din text! Har ett barn i samma ålder som Stella och har haft dåliga nätter med mycket uppvak sen han föddes. Tog kontakt med läkare och efter många varv och tester kom vi fram till att han är allergisk mot ägg. Dessutom är han hård i magen vilket också stört hans sömn så nu får han medicin för det också. Sen vi införde medicinen och tog bort ägg sover han i princip hela nätter. Kan vara värt att ta upp med läkaren. Kämpa på!😊

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Vi ska till allergicentrum nästa vecka. Nästan så man hoppas att de hittar något. Missförstå mig rätt 🙂 Fortsättning följer 😉

 9. Nathanelle

  Nä, fy fan vad jobbigt. Lider med dig. Jag blir tokig efter bara ett par dagars dålig sömn. Har ni testat att sluta med mat på natten? Hon borde ju inte vara hungrig om hon äter middag? Kan det vara en dålig vana eller magen som spökar?

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Jag orkar inte ta den fighten nu. Lättre att ge henne en flaska å sen gå å lägga sig igen. Är nog mer en vana att äta på natten. Hon har inte ont, bara är ett sånt barn 🙂 Hon behöver sömnmedel så hennes dåliga mönster bryts.

 10. Charlotte

  I detta (eller alla!) fall ska man göra EXAKT vad som passar och känns bäst för ens familj! Internet doktorer och självutnämnda experter kan ju #¤%&/(
  Hoppas ni får ordning på allt och ny energi! Kram

 11. Åsa

  Jag har en 6 mån bebis som har de traditionella dåliga nätterna som varvas med de bra nätterna. Ibland är jag trött som en gnu ibland inte. Men det är ju för att vi får bra nätter ibland. Kan tillägga att jag tar alla uppvak medan min sambo snarkar vidare. Jag kan inte förstå att du har orkat så här länge, shit vad du måste ha kämpat. Jag är helt förstummad, snacka om uthållighet.Du gör helt rätt som söker hjälp, hoppas ni får sova gott snart.
  Kan tillägga också att jag älskar din recept! Kommenterar aldrig men så är det, favvon är thaiköttbullarna som du la upp för länge sedan.
  Ta hand om er!
  Kram

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Jag förstår inte heller, men jag har tänkt att snart blir det bra. Så fort man får en “bra” natt tänker man att nu vänder det men sen kommer bakslaget igen. Får vi inget utskrivet idag kommer jag riva stället 😉
   Jag önskar att jag orkade dela fler recept
   Hoppas din bebis sover bättre snart. Men det första året “är ju allt normalt :)”
   kram

Annons
stats