Charlotte "glitzy" Josefsson

Inte så bra att BARA ge färdigproducerad mat

Som Ni vet är jag lite petig med Stellas kost. Jag skulle utan problem kunna ge Stella mat på påse hela tiden. Sjukt smidigt. MEN…..Det är viktigt att barnen utvecklar en hälsosam tarmflora. Speciellt det första året (och även framåt) är särskilt viktigt för tarmflorans utveckling och påverkas oss tydligen resten av livet (enligt vad jag har läst mig till). Flera sjukdomar som alzheimer och ADHD kan vara relaterade till obalans i tarmfloran. All färdig mat är steriliserad eller man kanske säger pastöriserad(?) för att de ska kunna konservera maten utan att använda tillsatser. Hur som helst så kan man säga att bakterierna tas bort för att maten ska hålla och det missgynnar tarmfloran i sin tur.

Så med andra ord. Ge inte bara processerad mat utan i huvudsak ”riktig mat” och komplettera med det andra. Vissa dagar kanske man inte får ihop det och det är ju inte hela världen om de bara äter kost som kommer från burk eller påse.

Jag har varit lite lat och vissa dagar har hon bara fått färdig mat både till lunch och middag. När man är på resande fot är det verkligen toppen att det finns.

Just nu äter Stella:
Nattmålet: Har bestått av amning men byttes ut till Ottos välling i natt. Verkar vara ett bra koncept då hon sov längre i morse 🙂
Morgon: Gröt. Ibland pulver från Little Farmer eller Litens gröt eller min egna gröt som jag skrev om här>>. Alltid min aprikospuré för att få i Stella extra järn som är så viktigt för de små.
Lunch: Mat med lite dessert med C-vitamin för att lättare ta upp järn i maten. I går mixad banan med kiwi som exempel. Ibland någon färdig puré.
Mellis: Oftast frukt. Ibland frukt och lite Yoggi från Ella´s eller någon puré på grönsaker och potatis.
Middag: Mat med dessert.
Innan läggdags: Ottos Välling

Ni kanske ser att jag skriver Ottos välling ovan och den är helt färsk och ekologisk och innehåller naturliga (eller säger man bara bakterier?) bakterier. Jag vill undvika pulver så mycket det går enligt tidigare inlägg. Och denna välling är faktiskt riktigt god till skillnad från pulvret.

Variera smakerna.
Stella älskar att äta och äter bra portioner. Jag försöker ge henne så mycket olika smaker som möjligt och inte bara de ”traditionella maträtterna”. Inbillar mig att vi kommer tjäna på det i framtiden plus att det är ju inte så kul att käka samma mat jämt. Hon äter precis allt vilket är kul. Kan komma en konstig min någon gång men oftast vid första tuggan om det är en helt ny smak.

Ja lite så tänker vi när det kommer till Stellas mat. Det är så roligt att dessa inlägg är uppskattade då det ligger lite tid bakom dom och att det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag ställde faktiskt lite frågor till Ella´s Kitchen för att få lite klarhet i vissa saker och svaret:

Precis som du skriver så är det väldigt viktigt för små barn att de utvecklar en hälsosam tarmflora under sitt första år och framåt. Den utvecklas helt naturligt om man ger en variation av mat tillsammans med mjölken de får första tiden. Framförallt mat som innehåller prebiotisk fiber (som du hittar i t ex många grönsaker). Vi rekommenderar alltid att små barn konsumerar en stor variation av hemlagad mat och snacks och att våra produkter används som ett komplement till detta när man inte kan/hinner, men ändå vill ge ekologisk och hälsosam mat utan några tillsatser.
 
De typer av bakteriestammar som gynnar matsmältning och immunsystemet är väldigt specifika och kan hittas i olika mat och yoghurt som exempel. Det är t ex bifidobakterier. Detta betyder dock inte att det är hälsosamt att exponera små barn för alla typer av bakterier eftersom många stammar kan orsaka matförgiftning, vilket är väldigt farligt för små barn vars immunsystem inte är fullt utvecklat ännu. Pastöriseringen som vi gör för våra produkter, tar bort bakterier som på något sätt skulle kunna göra små barn sjuka. Vårt mål är att våra produkter ska vara helt säkra för små magar, utan att behöva använda några tillsatser för att konservera maten.
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Victoria

  Himla bra inlägg! Tack!
  Gör egen mat till min lilla Victor som nu är 7 månader, snart 8. Men, kompletterar med Ella’s till mellis när vi ofta är på språng.
  Har fått så mycket ”skit” för att jag gör egen mat till Victor ”när det duger med burkmat”.
  SÅ, detta var precis vad jag behövde läsa idag! 🙂
  Kram Vickan

  1. glitzybloggen

   Ella´s har ju vanlig mat nu också. Perfekt.

   Lata föräldrar som ger dig ”skit” hehe. Närå, men så klart vill man ge dom små en sån bra start i livet som man bara kan. Burkmat är toppen att komplettera med.

   Kram

 2. E

  Tarmfloran trodde jag fixades genom vaginal födsel?

  Kan tipsa om konceptet BLW, som går ut på att ge bebis små bitar av mat så fort pincettgreppet är någorlunda utvecklat!

  1. glitzybloggen

   Ingen aning? Men maten påverkar massor tydligen.

   Hon käkar små bitar av smörgås nu men ett pincettgrepp har hon inte fått till ännu 🙂 Kör hela handen liksom 🙂

stats