Charlotte "glitzy" Josefsson

Sötpotatisbröd

Fick hem Zetas nya ekologiska gryner.

 ”La cucina originale” hittar du helt ekologiska blandningar av traditionella gryner och baljväxter med en lång historia – gryner har nämligen varit en självklar del i medelhavsköket i tusentals år! Det här är mat man mår gott av. Trots den korta koktiden har grynerna fantastisk konsistens, tack vare att grynerna och baljväxterna skonsamt förbehandlats med ånga. Dessutom behålls all den fina näringen. Grynerna innehåller fiber, vitaminer och mineraler och håller dig behagligt mätt länge. Perfekt för att hålla sötsuget borta. Gryner passar bra till nästan allt och när som helst.
 Läs gärna mer om gryner här

Spanade in lite recept på Zetas sida och det första och enda jag testat att göra än så länge är ett sötpotatisbröd (finns dock massvis med härliga recept). Man har alltså fullkornsbulgur och quinoa i brödet. Sen råkade jag faktiskt ha ekologisk olivolja och äppelcidervinäger från just Zeta hemma. Ett ekologiskt bröd blev det med andra ord.

Jag ska mala ner havregryn så att det blir ett mjöl och byta ut det. Varför? För att få ett nyttigare och hälsosammare bröd. Antar att det går åt lite mindre ”mjöl”.  Återkommer med receptet.

Saftigt och gott att rosta

  • 1/2 dl Zeta Fullkornsbulgur & Quinoa
  • 2 msk chiafrön
  • 1/2 dl havremjölk
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 dl sötpotatispuré (från en sötpotatis, ca 300 g) Koka, och mixa med vatten som du kokade potatisarna i.
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 tsk Äppelcidervinäger
  • 4 1/2 dl dinkelmjöl siktat
  • 1 msk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk flingsalt

 

Koka upp rikligt med vatten och salta.

Lägg i grynen och låt koka i 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.

Värm ugnen till 180 grader.

Blanda ihop chiafrön och mjölk i en liten skål. Låt svälla i fem minuter. Rör runt ett par gånger.

Smörj en brödform med olivolja.

Blanda ner olivolja, vatten och äppelcidervinäger i chiafröblandningen.

Blanda i sötpopatispurén och grynen.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ihop försiktigt med blöta ingredienserna.

Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 50–60 minuter.

Testa i mitten av brödet med en provsticka, den ska vara torr när brödet är färdiggräddat.

Låt svalna helt i formen innan du skivar upp brödet.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanna

    Bakar barnmuffins med bovetemjöl.
    2 mogna bananer
    3 ägg
    1 dl bovetemjöl
    1-2 tsk kardemumma el kanel
    1 1/2 tsk bakpulver
    Mixa med stavmixer. Fyll formarna 3/4
    Grädda i aluminiumformar 175 grader 15 min

    Tips tips! ?

  2. Sanna

    Jag har bakat vanlig sockerkaka med det, bytte ut vanligavetemjölet mot skrädmjöl. Samma mängd. Jag har stekt pannkakor och använt skrädmjöl. Inte bakat bröd med det än dock. Jag gjorde gröt på det när min tjej va bebis. ?

stats