Stellas sömn | Charlotte "glitzy" Josefsson
glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Annons

Stellas sömn

Många undrar hur det har gått med Stella sömn. Det är så många där ute som kämpar med dessa tuffa nätter. I april i år bröt jag nästan ihop. Ni kan ju läsa detta inlägg>>

Vi sökte hjälp men de hade nyss gjort om “reglerna” så det är mycket tuffare att få hjälp med sömnen om barnen är under 2 år. Alltså medicinsk hjälp. Vi fick träffa en psykolog som studerade Stella och hon sa att de som söker för sömnproblem har oftast en personlighet som Stella. En nyfiken tjej som suger i sig varje liten detalj i miljön runt om henne, framåt och före i sin ålder hur hon lekte. Det kan påverka sömnen eftersom det blir så mycket att bearbeta på natten.

Vi fick lite tips som man så klart redan hade googlat och testat utan framgång. Vi fick ingen hjälp förutom ett uppföljningssamtal. Den enda skillnaden vi gjorde var att ge välling i soffan och inte i sängen. Innan besöket hos psykologen hade hon börjat sova lite bättre men inte bra.

Hur som helst så fick vi melatonin till slut. Det är ett naturligt sömnhormon som hjälper till att man sover bättre. Man fick ett schema att följa i 3 veckor vilket vi gjorde. Hon började sova bättre men inte allt för tungt. Efter denna kur så fortsatte hon att sova okej med 2-3 uppvak per natt. Nu för tiden är 2 uppvak standard. Men för några nätter sen vaknade hon inte en enda gång och natten efter det bara en gång. Kommande 2 nätter efter vaknade hon och krånglade mer än vanligt så det går lite upp och ner men det är ändå hanterbart nu.

Man har ju hört att man får lite sömn när man skaffar barn men det är aldrig någon som berättat hur det verkligen är. Hur plågsamt och svinjobbigt det är. Att de faktiskt vaknar en gång i timmen och att de kan hålla en vaken i 1-3 timmar i sträck på natten. Vissa barn sover väldigt bra och vissa sover dåligt första bebistiden och sen finns det ju barn som Stella som det tog 1.5 år innan hon bara vaknade upp 3 ggr per natt.

Vet inte vad jag ska säga till Er som kämpar där ute men det är bara att kämpa på för bättre blir det ju någon gång.

Varför är det så tabu att klaga och vara ärlig med sina känslor kring sina bebisar, menar inte bara sömn nu. Tycket det är viktigt att man delar och får prata av sig och få stöd.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cecilia

  Kanske skulle ni testa att avstå från tv och padda osv? För små barn är den fysiska världen tillräckligt komplicerad som den är utan digital stimulans och eftersom du skriver att Stella är en så nyfiken tjej som suger i sig varje liten detalj i miljön runt om henne, så kanske hon blir överstimulerad?

  https://familjen.trygghansa.se/barns-utveckling/mognad-och-larande/barn-och-tv-tittande/

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/studie-vill-forbjuda-tv-for-barn-under-tre

  Tänkte också på den oro för olika diagnoser du uttrycker i relation till vad hon stoppar i sig, så kanske det kan vara av intresse är se över andra delar av tillvaron som kan leda till störningar i beteendet.

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Det är enda sättet för henne att sitta still och koppla av. Vi har träffat barnpsykolog och hon ansåg inte att hon behöver avstå tv eller iPad. Hon Sitter inte hela dagarna, utan korta stunder då och då.

   Hon sover ju bra nu mer så jag förstår inte riktigt problemet?

 2. Linda

  Vet att jag läst tidigare om din tjej och hennes sömn och känt att ”va skönt att det inte bara är min tjej som inte sover”🙈
  Min agnes är 18 månader och jag har haft typ två nätter hittills där hon sovit 6 timmar i ett sträck. Det känns som om att hon aldrig kommer bli ett barn som sover 10 timmar i rad.. trots det är hon nästan aldrig gnällig på dagarna, hon är precis som din tjej väldigt nyfiken på allt, full fart från att ögonen slår upp på morgonen. Jag däremot känner mig som ett vrak emellanåt, konstigt att man inte sommar ståendes vissa dagar 😵

 3. Jennie

  Hej.
  Jag testa att göra Microneeling förra där jag bor. Ska bli väldigt spännande å se va jag kommer få för resultat efter kuren.
  Men jag är väldigt torr i ansiktet nu. Va använder du för krämer efter du gjort en behandling? Tacksam för hjälp 😊

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Kul!!! Brukar få med en kräm från märket på needelingen som man kör några dagar. Sen brukar jag köra serum och kräm från teoxane. Återfuktar bra. Berätta gärna hur resultatet blev

Annons
stats