glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Tillsätta järn till barngröten och lite annat pladder

Jag påbörjade detta inlägg i oktober men sen hamnade det i utkast och det har stannat där tills nu 🙂

Hello. I morse (i oktober) gjorde jag aprikospuré och inte plommonpuré som det står på burken. Har även kört ner paltbröd i blendern som resulterade i ett fint pulver.  Som jag har skrivit tidigare så får inte Stella “pulvergröt” då det rent ut sagt är skit, i alla fall i mina ögon. Värst är gröten från 4 månader. Ni kan läsa tidigare inlägg om det här>> och där har Ni även recept på eget grötpulver.
Jag är lite lat och beställer gröt från Litens (inte längre) vilket är ekologisk nakenhavre som mals på beställning. Jag kokar alltså denna gröt varje morgon till Stella. För att tillsätta järn som är så viktigt blandar jag i aprikospuré. Jag köper Ica´s ekologiska mjuka aprikoser som jag slänger ner i en kastrull och på med vatten så att det täcker och lite till. Kokar ett tag och sen mixar till en slät smet. Använder man “icke softa” så ska de ligga i blöt ca 1 timme innan man kokar.
Nu är ju Stella så stor så jag kan köra med vanliga havregryn men gillar litens gröt då den är så färsk och härlig men tror vi kommer fasa ut den efter hand. (Nu kör vi endast vanliga gryn i mikron med en mosad banan i. Purén får hon lite här å där)
Jag har funderat lite och tänkte att jag kanske ska boosta med mer järn även om jag är generös med purén så malde jag som sagt paltbröd som jag har tillsatt. Men smaken blir inte bra och Stella vekar inte uppskatta det (vi slutade med detta då hon hatade det).
Ett annat tips som Ni säkert vet om är att mortla/krossa nötter och blanda i gröten. Studier har visat att ju tidigare man tillsätter gluten och nötter till kosten så är risken mindre att man utvecklar en allergi. Jag glömmer nästan alltid nötterna men ibland kommer jag ihåg.
Jag blir faktiskt förbannad när BVC och livsmedelsverket rekommenderar skitgröten i butikerna. Det är för järnets skull de vill att man matar barnen med detta. Men varför? Man kan ju så enkelt tillsätta det själv.
Varför ska man inte ge skitgröten som jag kallar det?
Jag skrev detta inlägg för ett tag sen “INTE SÅ BRA ATT BARA GE FÄRDIGPRODUCERAD MAT”. Då skrev jag bland annat detta:
Det är viktigt att barnen utvecklar en hälsosam tarmflora. Speciellt det första året (och även framåt) är särskilt viktigt för tarmflorans utveckling och påverkas oss tydligen resten av livet (enligt vad jag har läst mig till). Flera sjukdomar som alzheimer och ADHD kan vara relaterade till obalans i tarmfloran. All färdig mat är steriliserad eller man kanske säger pastöriserad(?) för att de ska kunna konservera maten utan att använda tillsatser. Hur som helst så kan man säga att bakterierna tas bort för att maten ska hålla och det missgynnar tarmfloran i sin tur.
Så med andra ord. Ge inte bara processerad mat utan i huvudsak ”riktig mat” och komplettera med det andra. Vissa dagar kanske man inte får ihop det och det är ju inte hela världen om de bara äter kost som kommer från burk eller påse då och då.

Stella är nybadad och väntar snällt med en OTTO i handen på att vällingen ska bli varm

Och Vällingen kommer som vanligt från OTTO, Ni vet den färska och ekologiska som slår pulvervällingen 100 ggr om. Börja investera i de små.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Carro

  Jag gör mjöl av solroskärnir för att göra gröten järnberikad, plus aprikospure’. Blandar även i nyponskalspulver för C-vitamin så järnet tas upp.
  Vår bvc-sköterska tyckte att vi skulle göra egen gröt och gav oss recept. Dock med palt.
  Googlade fram vegetariskt recept istället. 🙂

 2. Tess

  Hej igen! Hittade nu inlägget där du kommenterar pulvergröt. Fick svar på mina frågor där 😊👍🏼 Så du kan ignorera frågorna om gröt ovan, men hoppas det andra jag skrev ang järn kanske kan vara till hjälp ändå?
  Kram 🤗

 3. Tess

  Men om man t.ex. kör fabrikstillverkad pulvergröt till frukost (eko) och resten av dagen hemmalagad mat, då ser jag inte att det skulle vara dåligt? Jag tycker det känns bra med den gröten just för att jag då är garanterad näringsinnehållet. Så slipper man oroa sig. Inlägget du länkade till handlade väl bara om man ger sina bebisar enbart fabriksproducerad mat? Det kan jag förstå till 100%. Men förstår faktiskt inte vad som skulle vara dåligt med gröten som sådan? I synnerhet om man väljer eko. Bara för att det är gjort i fabrik behöver det ju inte vara dåligt. Eller missade jag något? Vad menar du med att sådan gröt är skit? Menar du det även om den är eko?
  Sen kan jag tipsa om; att äta C-vitaminrik mat (tex diverse frukter eller nypon (sjukt rikt på C-vit!!)) i samband med järnintag ökar kroppens förmåga att ta upp järn, medan kalcium (tex i mjölkprodukter) hämmar järnupptaget. Därför bör man inte ha mjölk till gröten, eller äta smör/ost/yoghurt i samband med den måltiden. Man borde ju iofs kunna ha nötmjölk! 🙂 Kroppen har även mycket lättare att ta upp hemebundet järn (sånt som finns i kött och blod) jämfört med järn i jonform (sånt som finns i vegetabiliska livsmedel), vilket ju tyvärr gör paltbröd en väldigt bra järnkälla i den meningen 😛 Vidare innehåller många vegetabiliska livsmedel (såsom spannmål, baljväxter, linser mm) något som kallas fytinsyror. Tyvärr binder fytinsyror upp många mineraler i kosten, däribland järn, och gör dem svåråtkomliga för kroppen. För att komma förbi detta groddar jag mina linser, bönor mm innan jag äter dem, då denna process minskar andelen fytinsyror. Rätt omständig process dock.
  Ursäkta lång kommentar, men hoppas det ändå var lite information som kunde hjälpa angående järn. Kämpar själv med min ettårings järnintag, då vi nästan bara äter vegetariskt.

stats