Svängde ihop detta ikväll. Fräscht och gott. Salmalax är så jäkla nice, men dyrt. Tycker man kan bjuda sina gäster på denna snabba enkla middag. Gott behöver inte alltid vara krångligt:)
Tänkte poppa en flaska skumpa ikväll då vi har lite att fira men båda var så trötta så vi nöjde oss med asiatisk öl till maten istället.
Ingredienser:
800 g salmalax (eller annan lax av fin kvalité)
1 tsk socker
1 tsk salt
200 g risnudlar
1 grön mango (knappt mogen)
2 salladslökar (tunt skivade)
1–2 röd chili (tunt skivad i ringar)
1 1/2 dl rostade salta jordnötter (lätt krossade)
1 kruka mynta
1 lime (i klyftor)
Dressing:
1 msk honung
saft och skal av 1 limefrukt
1 msk fisksås
1 msk soja
2 msk sesamolja
2 cm färsk riven ingefära
1 tsk vatten
Klappa in salmalaxen med socker och salt. Låt stå. Lägg nudlarna i en djup skål och häll över kokande vatten. Låt stå ca 6 minuter, eller tills de är al dente. Häll av vattnet och skölj i iskallt vatten. Lägg tillbaka i skålen med 1 msk matolja och lite salt. Blanda runt och låt stå. Blanda dressingen och låt stå.
Skala mangon och skär av köttet så nära kärnan som möjligt. Skiva tunna skivor och sedan stavar.
Blanda nudlar, mango-strimlor, salladslök och chili (spara lite till dekoration) med dressingen (spara även lite här till laxen).
Sätt en panna på riktigt hög värme utan olja. Skär laxen i bitar, men inte hela vägen ner – ungefär som när man gör hasselbackspotatis (det går nämligen inte att skära till laxen när den är tillagad, då glider bitarna bara iväg). Fös ihop den till en hel bit och halstra den i pannan i cirka två minuter. Den ska få en sotad yta men fortfarande ha en rå och saftig kärna i mitten. Vänd försiktigt och stek några sekunder.
Lägg över hela biten på nudelblandningen och ringla över resten av dressingen över laxen. Toppa med jordnötterna och resten av chilin, salladslöken och sist mynta. Servera med limeklyftor.
Senaste kommentarer