Charlotte "glitzy" Josefsson

dagens middag

Det är lördag och vi har lyxat till det lite idag med god mat, godis och mer godis.

Till middagen bakade jag ett supergott bröd.
1 kg vetemjöl special
6½ dl ljummet vatten
1 paket färsk jäst (eller en påse torrjäst)
2 msk socker
2 tsk havssalt
Lite extra mjöl
8 ägg
1 liten burk soltorkade tomater
Färsk basilika
1 paket parmaskinka
Ordentligt med riven ost
Olivolja
Nymalen svartpeppar

Blanda ihop hälften av vattnet med jästen, sockret och saltet. Rör om och låt det lösa sig. Blanda ihop det med allt vetemjöl och eftersom jobba in resten av vattnet i degen. Knåda, dra, slå, rulla, vik, daska och njut av degen mellan fingrarna i 4-5 minuter tills du har en blank och elastisk deg. Strö lite mjöl över, täck med plastfolie eller en bakduk och låt den jäsa i en halvtimme eller till dubbel storlek. Passa här på att koka äggen i 8 min.
Efter jäsningen dra och kavla ut degen till en avlång rektangel ungefär en meter lång och 2 decimeter bred. Lägg ut fyllningen av parmaskinka, ägg, ost och basilika samt soltorkade tomater. Droppa lite olivolja över fyllningen och krydda med lite salt och peppar. Dra degen över fyllningen så den blir som en stor cannelloni och för sedan ihop ändarna till en kringla. Nyp ihop så de inte delar sig. Flytta hela kringlan till en mjölad bakplåt, låt jäsa i 15 minuter, pudra på mjöl och grädda i ugnen 35 minuter på 200 grader tills den fått fin färg. Lyckan är total när du sedan hugger in på första biten…

Till det, Rosmarinspett med marulk, ciabatta och bacon

 
En ordentlig bit köttig vit fisk (marulk, gös m.fl)
1 kruka rosmarin
Någon klyfta vitlök
Olivolja
Bacon
Balsamvinäger
Grönsallad, blandad
Citron
Ciabatta (1-2 st)

Skär av stängerna på rosmarinen nära roten. Repa av bladen men spara några blad längst upp i toppen ("barren"). Lägg alla blad i en mortel, i med en (eller två) skalade vitlöksklyftor, massor med olivolja, salt och peppar. Mortla och blanda runt. Skär bort de hårdare ytorna på ciabattabrödet, bryt i mindre bitar. Skär fisken i ordentliga bitar och ner med både bröd och fisk i en skål. Häll på den mortlade röran och blanda runt ordentligt. Trä upp varannan bit fisk och bröd på spetten av rosmarinkvistarna. Vira sedan en baconskiva runt varje spett och lägg i en ugnsform. In och låt bli klara på ungefär 10 minuter (krispigt bröd och saftig fisk). Under tiden blanda ihop lite olivolja, blandad sallad, en skvätt balsamvinäger, rivet skal av en citron och pressa i så mycket saft du vill ha. Smaka av och i med salladen.
Lägg upp salladen, toppa med spetten och droppa lite mer balsamvinäger innan du hugger in!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Robin

    Oj, ja självfallet har du rätt.

    Jag kör på nautilus ja, börjar känna igen de flesta där nu tycker jag. Dock bara de som hänger bland de fria vikterna såklart 😉

    Vart tränar du i Lkpg?

  2. Robin

    Ang. Äggen Glitzy.

    Jag slarvar lite med det ibland faktiskt. Har även en mor som är väldigt noga med att poängtera det. Tyvärr faller det ofta på priset

stats