Charlotte "glitzy" Josefsson

Middagen i går

Alla recept och bilder är tagna från recept.nu. Jag trodde efterrätten skulle vara superskliskig, men det var den inte. Den var faktiskt riktigt god. Men innan ni brer på den kondenserade mjölken, låt burken stå framme en stund innan ni brer ut krämen.

Jag hade köpt rostas i stället för oxfilé. Nästan lika gott. Stekte det i stekpannan med en massa smör, lät köttet ligga framme i ett par timmar innan stekning eftersom det blir bättre då. Stekte det på ena sidan tills blodet började sippra upp genom köttet, då var det dags att vända. Så fort saften kom upp på andra sidan tog jag av dom och de fick ligga och dra till sig i ett par minuter. De blev perfekt medium.

Allt var riktigt gott och det tyckte våra gäster också:)

Sparris soppa
1 st gul lök
2 2 buntar sparris, 400-500 g
25 25 g smör
5 5 dl mellanmjölk
1-2 1-2 msk kycklingfond
1 1 dl grädde
Vitpeppar, efter smak
Salt, efter smak
Till servering
Bacon
Crème fraiche
Persilja

Gör så här

1. Soppa
Finhacka löken.

2. Skala eventuellt sparrisen längst ner eller bryt av den träiga delen.

3. Skär sparrisen i mindre bitar.

4. Fräs löken i smör utan att den får färg.

5. Koka sparrisen snabbt, 3-5 minuter, tills den är precis mjuk.

6. Mixa mjölk, grädde, sparris, lök, kycklingfond.

7. Smaka av med salt och peppar.

8. Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper.

9. Vid servering
Värm upp soppan.

10. Toppa med lite persilja, stekt bacon och crème fraiche.

Antal portioner: 4
Ingredienser
Helstekt oxfilé
800 800 g oxfilé av finaste kvalitet (gärna färsk från köttcharken)
2 2 tsk salt
1 1 tsk peppar
Rödvinssås
6 6 st vitlöksklyftor, rostade
3 3 msk socker
3 3 msk tomatpuré
5 5 msk kalvfond
5 5 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
5 5 dl rött vin (12174 Hidden rock )
ev spär du såsen med LITE köttsaft från ugnsfatet ( ger bra smak )
Lyxmos
1 1 kg potatis, King Edward
2.5 2.5 dl crème fraiche, 34%
1 1 påse västerbottensost, färdigriven
2 2 st vitlöksklyftor
1 1 knippe persilja, färsk
2 2 msk smör
0.5 0.5 dl het mjölk
2-3 2-3 tsk salt
1 1 tsk vitpeppar
Tillbehör
80 80 g trattkantareller, torkade
smör
flingsalt
2 2 st morötter, i tunna stavar
3-4 3-4 tsk timjan, färsk, finhackad
1 1 st vitlöksklyfta
Gör så här

1. Helstekt oxfilé
Stek köttet i smör runt om, salta och peppra.

2. Lägg över köttet som bara fått bli brynt i ugnsfat, stick ner en termometer där köttet är som tjockast.

3. Stek i mitten av ugnen på 125 grader (ju lägre temp i ugn desto saftigare kött) tills termometern visar 55-65 för rosa, eller 65-80 för genomstekt (jag väljer ca 64 grader).

4. Rödvinssås
Rosta hel vitlök i ugnen på 220 grader, låt svalna.

5. Sätt på en kastrull där du blandar tomatpuré och socker med vitlökarna.

6. Rör om, tillsätt fond och vinäger, sedan vinet.

7. Låt koka upp, sedan puttra på svag värme, ju längre desto bättre, gärna 80-90 min minst!

8. Sila sedan bort de hela vitlökarna, tillsätt sedan lite köttsaft från oxfiléfatet.

9. Om såsen är för lös, kan du röra ner 2-3 msk smör och reda med mörk maizena.

10. Lyxmos
Skala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk (10-15 min beroende på hur små bitar).

11. Slå av vattnet, låt potatisen svalna något, ca 10 min.

12. Tillsätt crème fraiche och rör ihop.

13. Tillsätt 1 dl västerbottenost, pressa i vitlöksklyftor och rör ner ett knippe finhackad persilja.

14. I med 2-3 msk smör, samt hetta upp mjölken och tillsätt den.

15. Använd nu elvisp tills moset är poröst och lagom bra konsistens.

16. Smaka av med salt & peppar.

17. Häll upp mos i portionsskålar, och häll över lite västerbottenost (riven) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min – guldbrun ska färgen bli.

18. Uppmärksamma dina gäster att formarna är HETA då du serverar!

19. Tillbehör
Blötlägg svampen i kallt vatten ca 10 min, låt allt vatten rinna av och lägg svampen på ett papper någon minut.

20. Tillsätt smöret i en stekpanna och stek svampen på medelvärme tillsammans med endast flingsalt tills den är lagom knaprig. Ta ur från pannan.

21. Tillsätt mer smör i stekpannan och smörstek morötterna i smöret, tillsätt pressad vitlök och finfint hackad timjan.

22. Låt steka på lägre värme.

23. Servera köttet med rödvinssås, tillbehör samt en portionsform med lyxmos per person.

Antal portioner: 8
Ingredienser

1 1 burk kondenserad mjölk
13 13 st digestivekex
125 125 g äkta smör, smält
2.5 2.5 dl vispgrädde
2 2 st bananer
1 1 st daim att riva på toppen

Gör så här

1. Mjölken ska stå i burken (utan att man öppnat den) i precis nästan kokande vatten i 3 timmar och 15 minuter.

2. Låt burken sedan kallna och låt den stå i kylen tills dagen efter.

3. Smula sönder kexen och tillsätt sedan smöret.

4. Denna smet hälls sedan av i en passande form. Går också bra med småformar om man tycker att det är ”festligare”.

5. Fördela sedan den kondenserade mjölken över botten. Var försiktig! Botten är väldigt spröd och går lätt sönder. Hit kan du förbereda! Ställ formen i kylen så länge.

6. Vid servering
Skär upp bananerna i smala skivor och lägg dessa över hela tårtan.

7. Vispa grädden och häll över den.

8. Riv sedan lite daim som dekoration.

9. Till barnkalaset är geléhallon ett perfekt alternativ. På sommaren är lite hallon riktigt gott.
Lycka till.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. tilda

    OJ, vad kul! 🙂
    Ja det kanske man skulle, men vad innebär det? du kan maila mig istället så kan vi prata där! mvh / tildafingal.blogg.se

  2. therese

    Hej, kan inte du tipsa om träning man kan göra hemma? Jag har inte råd att köpa gymkort nu så de blir promenader samt lite träning hemma men är dålig på bra övningar, har du några tips på de? Tack för en inspirerande blogg!

stats