Charlotte "glitzy" Josefsson

Morotssoppa med brödkrutonger

När vi var på tjejmiddag sist fick vi en himla god soppa mes sting i. Jag gjorde själv igår. Hoppade över krutongerna dock och creme fraischen fick vara naturell. Det är ingen grädde i så vi kan kalla den en nyttig soppa:)

Här kommer receptet:

6 portioner
  • Klöver ca 600 g morötter
  • Klöver 3 vitlöksklyftor
  • Klöver 3-4 schalottenlökar
  • Klöver 1½ msk smör
  • Klöver 1 msk olivolja
  • Klöver 1½ hönsbuljongtärning
  • 1 buljongtärning, med svamp och persilja (hade svamptärning)
  • 12 dl vatten
  • salt
  • Klöver peppar
  • tabasco
  • Klöver ingefära
  • Klöver 1½ dl gräddfil eller crème fraiche
  • Klöver örtsalt eller örtkrydda, t ex persillade
  • Klöver 3 skivor formbröd, ljust
  • Klöver persilja, slätbladig Gör så här

Skala morötter, vitlök och schalottenlök. Hacka allt ganska grovt och fräs en stund i smör och olja. Smula över buljongtärningarna och häll på vattnet när allt blivit glansigt, men ej brynt. Låt koka 15-20 minuter tills morötterna är helt mjuka.

Sila upp buljongen i ny kastrull och mixa morötter och lök till puré. Blanda purén i buljongen och låt allt koka upp igen. Smaka av med salt, peppar, några droppar tabasco och lite ingefära.

Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med lite örtsalt eller persillade. Skär brödet i tärningar. Rosta eller smörstek dem i het panna. Servera soppan i varma tallrikar och ringla lite syrlig örtgrädde över. Strössla brödtärningar över soppan och garnera gärna med en persiljekvist.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats