Ok jag ska sluta vara så lat och börja fota med systemkameran 😀 Bakade supergoda lussebullar här om dagen.
Grundreceptet (ca 2 plåtar):
Ingredienser:
1g saffran (två påsar)
50 g jäst (för söta degar)
5 dl standardmjölk
17 dl vetemjöl
250 g lättkesella
0,5 tsk salt
100 g smör
1,5 dl vit sirap
Fyllning:
Rejält med mandelmassa och smör blandat 50/50. (Jag tog 200 g smör och 200 g mandelmassa. Blev ganska lagom. Man kan säkert dra på lite till ;))
Gör så här:
- Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
- Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.
- Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
- Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
- Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut degen och fyll den med mandelmasseblandningen och forma till bullar eller gifflar
- Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.
OBS!! Jag lät ju så klart bullarna jäsa under duk i ca 30-40 min innan jag penslade dom och stoppade in dom i ugnen. Det måste man väl göra med alla bullar?
Testa, supergoda 😀
Ett tips om du vill prova är att riva vit choklad istället för mandelmassan, eller ta hälften madelmassa OCH vit choklad;-)
Ska du svulla i dig alla? 😉