Charlotte "glitzy" Josefsson

Goda lussebullar

Ok jag ska sluta vara så lat och börja fota med systemkameran 😀 Bakade supergoda lussebullar här om dagen. 20131202-234041.jpg

Grundreceptet (ca 2 plåtar):

Ingredienser:
1g saffran (två påsar)
50 g jäst (för söta degar)
5 dl standardmjölk
17 dl vetemjöl
250 g lättkesella
0,5 tsk salt
100 g smör
1,5 dl vit sirap

Fyllning:
Rejält med mandelmassa och smör blandat 50/50. (Jag tog 200 g smör och 200 g mandelmassa. Blev ganska lagom. Man kan säkert dra på lite till ;))

Gör så här:

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.
  4. Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  6. Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut degen och fyll den med mandelmasseblandningen och forma till bullar eller gifflar
  7. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  9. Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.

OBS!! Jag lät ju så klart bullarna jäsa under duk i ca 30-40 min innan jag penslade dom och stoppade in dom i ugnen. Det måste man väl göra med alla bullar?

Testa, supergoda 😀

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. johanna

    Ett tips om du vill prova är att riva vit choklad istället för mandelmassan, eller ta hälften madelmassa OCH vit choklad;-)

stats