Charlotte "glitzy" Josefsson

Billigt kött = Djurplågeri & bajs för din kropp

Något som stämmer riktigt bra är nog att ju billigare kött du köper desto mer har djuret lidit. Hade jag inte råd att köpa kött från djur som haft det bra och haft en ”bra” slakt skulle jag fan i mig inte äta skiten. Inte nog med att man bidrar till djurplågeri så bidrar man även till att exemplevis svenska grisbönder får slå igen för de får det inte att gå runt. För att vi konsumenter väljer skitkött från utlandet istället. Mår illa bara jag tänker på det. Jag kommer nu skriva ett inlägg som handlar om skillnaden mellan bra och dåligt kött. När Ni har läst detta (vilket jag hoppas att ni gör) hoppas jag att om Ni inte redan handlar eko och krav gör det efter detta plus att Ni pratar om det och sprider det vidare. Dela gärna inlägget på FB osv.

********************

Till och börja med så undrar jag vad fan Sverige håller på med?

ImageHandler.ashx

Det känns som att vi ändå går åt rätt håll sakta men säkert och då kommer en käftsmäll som att man får fixera suggan för att de vill att fler spädgrisar ska överleva. Överlever fler spädgrisar då uppstår ett behov av att få hålla fler slaktsvin per kvadratmeter än vad som är tillåtet i dag. Syftet är att hålla samman stora syskongrupper utan att behöva bygga om stallarna
Suggor har under årens lopp avlats till att föda allt större­ och allt fler kultingar. Ytterligare ett problem enligt grisföretagarna är därmed att suggan blir hårt åtgången av alla sina diande ungar. Därför vill man pröva om kultingarna kan avvänjas tidigare än vad som är tillåtet i Sverige. Hela den här studien som pågår nu resulterar i mer djurplågeri än vad som är nödvändigt.

Jag tycker Ni ska ta och läsa hela artikeln>> och efter det hoppas jag att Ni väljer kravmärkt griskött i fortsättningen.

Ps. Här>> skrev jag om kravmärkt gris. Min julskinka kostade sjukt mycket mer än de andra kommer jag ihåg men det var det värt.

**************

Det var det. Nu går vi vidare till hur icke ekologiskt och kravmärkt kött påverkar oss som människor när vi äter skiten. Texten är från di.se
”Två tredjedelar av all antibiotika i världen ges till djur i syfte att producera kött. Metoden ökar de resistenta bakterierna som hotar människors hälsa, skriver Dagens Nyheter.

Sjukvården är restriktiv med att skriva ut antibiotika eftersom man vill hindra utvecklingen av resistenta bakterier.

Men av de 300.000-500.000 ton antibiotika som används årligen går två tredjedelar till djuruppfödning, skriver Dagens Nyheter.

”Det är ett övergrepp på medicinens framsteg att använda antibiotika på kyckling och andra köttdjur”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.

De resistenta bakterierna har ökat snabbt. I dag kan varannan patient på en infektionsklinik vara bärare av resistenta bakterier som var ovanliga för bara tio år sedan, enligt Olsen. Han målar upp ett scenario där man ”i vår generation” inte kan genomföra cancerbehandlingar eller utföra operationer på grund av antibiotikaresistens.

WHO går ut med samma budskap i en ny larmrapport, enligt DN.”
**************

glad kossa ledsen kossa

Glad kossa // ledsen kossa. Vad väljer Ni?

Läs här>> hur eko och krav skiljer sig från ”vanliga” djur. Kort och gott så äter de ekologiskt, de lever bättre och har en bättre slakt. Djur som lever ett sånt naturligt liv som möjligt mår bra och är inte stressade. Detta påverkar även köttkvalitén. Det är inte ovanlilgt att djur från olika gårdar lastas på samma lastbil som ska till slakt. Djur som inte känner varandra vill gärna rangordna sig och detta kan framkalla stress. Stress leder till att stresshormonet kortisol bildas. Köttets kvalité påverkas och vi som äter köttet får det i oss.

De större slakterierna blir färre och de lokala ökar. Det är ju toppen. Jag läste en jäkligt intressant artikel i tidningen Äkta mat om Norrbetes uppfödning och slakt. Man kan beställa köttlådor på posten från dom om man nu inte har tillgång till sånt bra kött lokalt.

Norrbete byggde ett eget slakteri då de ansåg att det inte fanns något som matchade deras krav. Djuren som kommer till dom har åkt max 3-4 mil och ägarna av djuren kör själva dit dom. I en ligghall i närheten av slakteriet får djuren stå i minst tre dagar för att vila upp sig, vänja sig vid miljön och dofter samt för att ev. kortisol och mjölksyra ska gå ur kroppen.

När det är dags för slakt får djuret själv gå in i drevgången och de tvingar inte fram djuret utan det får ta sin tid. När djuret är framme vid personen med bultpistolen så sätter denna pistolen mot huvet och pratar med lugnande med djuret och sen pang. Det kanske låter grymt. Men ska man nu äta kött så tycker jag det faktiskt det är helt ok. Du är snäll mot din kropp, mot djuret och miljön (inga långa transporter).

KOM IHÅG ATT NÄRODLAT ELLER SVENKT KÖTT INTE ÄR LIKA MED BRA DJURHÅLLNING. DET KAN KOMMA FRÅN GÅRDAR MED SÄMSTA TÄNKBARA DJURHÅLLNINGEN!!!!!

******
En sista sak bara. De där kosläppen som är så populära att se och folk delar hej vilt i sociala medier. Korna skuttar och har sig när de får komma ut. Tro fan det efter månader instängda. Som sagt, bidra till att kossorna får välja om de vill vara ute eller inne året runt. Gäller även gisarna så klart.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anonym

    Hej! Vet inte hur jag halkade in här men detta är lite dubbelmoral. Jag gillar att du tar upp frågan och bryr dig om djuren men hur dödar man djur etiskt eller humant? Är man mot djurplågeri ska man vara vegan, finns inga andra alternativ…. Tycker man att det är ok att äta gris och ko men inte hund eller katt har man inte tänkt efter tillräckligt. Är man djurrättsaktivist och inte är vegan missar man hela poängen. Samhället är skevt och vi behöver ifrågasätta varför vi slaktar 150miljarder djur per år för att det smakar gott. Det är 2017 och lättare än någonsin att bli vegan och kan leva nyttigt, få i alla näringsämnen. (Finns tom elitidrottare, strongman, tyngdlyftare som är veganer) Du är vegan innerst inne. Märks tydligt i hur du tar upp denna fråga. Kolla på detta klipp, gör sen din egen forskning och tolkning efteråt. https://youtu.be/es6U00LMmC4 Om du inte har tid för detta långa klipp så finns en annan bra fast kortare och lite annan approach https://youtu.be/INmWjdIKILE

    Hoppas du ser detta? Ha det bra!!

stats