Ja den här tomtatröran är riktigt smarribarrig.Här hemma har vi dragit ner på kött drastiskt. När vi väl äter kött så blir det oftast kyckling. En fisk slinker ner då och då. Vi fick verkligen avsmak för kött efter att ha sett The cowspiracy. När vi väl äter kött så köper vi från Franzens ekokött som har en butik runt hörnet där vi bor. Även deras fläskkött från Glada Utegrisar.
Jag gillar olika texturer i maten och just denna rätt är mest mjuk men ändå sjukt god. Getosten på toppen gör det där lilla sista. Annars kan man riva över en annan valfri ost om man nu absolut inte gillar getost. Parmesan kanske?
Tomatröra
- 1/2 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 8 körsbärstomater
- 8 hackade soltorkade tomater (sådana som legat dränkta i olja)
- 12 urkärnade kalamataoliver av fin kvalité. Jag tog dessa bredvid då Jocke inte äter oliver.
- 1 paket passerade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk chilisås av valfri sort/styrka
- 1 tsk strösocker
- En skvätt rödvin. Jag körde i ca 0.75 – 1 dl
- 1 tsk balsamvinäger
- 1/2 tsk torkad oregano
- Olivolja
- Salt och peppar
Skala och hacka lök och vitlök. Halvera körsbärstomaterna och hacka ner de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Vill du hacka ner oliverna så gör du det eller har dom halva eller hela 🙂 Fräs på lök, vitlök och tomatpurén i olivolja ett par minuter, tillsätt därefter oliverna, körsbärstomater och de hackade soltorkade tomaterna. Låt puttra ett par minuter innan du tillsätter de passerade tomaterna, chilisås, strösocker, rödvin, oregano och balsamvinäger. Låt puttra på svag värme i 60 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Stekt polenta
- 1,5 dl polenta
- 7,4 dl grönsaksbuljong
Koka upp buljongen, tillsätt därefter polentan och rör hela tiden i kastrullen på medelvärme i 6 minuter. Ta av kastrullen från spisen och häll upp polentan i en form (t.ex. en rektangulär limpform) som du fuktat med vatten. Låt svalna. När polentan svalnat kommer du (förhoppningsvis) att ha en hyfsat fast polentakaka som du försiktigt kan hälla ut ur formen. Skär polentan i 8 bitar och stek dem gyllenbruna i en stekpanna med olivolja.
Servera tillsammans med tomatröran och ost.
Senaste kommentarer