Här hemma kollar vi alltid på Sveriges mästerkock. I ett program gjorde Daniel kroppkakor som verkade så goda. Aldrig ätit kroppkakor och aldrig varit sugen på att testa men då blev jag det.
Lite pill och fix men lätt värt det:
Såå gott. Testa!!!!
Du behöver
Deg till kroppkakor
- 1 kgmjölig potatis
- salt
- 2 ägg
- 2,5-3 dlvetemjöl
- 1 tsksalt
- 1 msksmör
Svampfyllning
- 1 portabello
- 6 champinjoner
- 6 kastanjchampinjoner
- 1 schalottenlök
- 1 äpple
- 1 klyftavitlök
- 1 msksmör
- 1 tskkryddpeppar
- 1 kvisttimjan
- salt och peppar
Brynt hasselnötssmör
- 100 gsmör
- 1 dlhasselnötter, krossade
Sallad
- 3 nävarmachésallad
- svampfyllning
- 2 mskolivolja
- salt och peppar
Gör så här
- Skala och skölj potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Pressa den genom purépress. Låt potatisen kallna.
- Gör svampfyllningen. Finhacka all svamp, äpple, schalottenlök och vitlök. Stek allt i en stekpanna tillsammans med smör. Tillsätt kryddpeppar. Salta och peppra efter smak. Fräs till allt har mjuknat.
- Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispade ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma degen till en rulle och skär den i ca 8 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och fyll rikligt med svampröran.
- Koka upp vatten och salt. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp. Ta upp dem med hålslev och lägg kroppkakorna i en varm stekpanna med smör. Stek en gyllenbrun yta.
- Brynt hasselnötssmör
Bryn smöret tills det doftar nötigt och har en fin färg (nötig). Krossa hasselnötterna och tillsätt på slutet. - Machésallad
Lägg salladen i en skål tillsammans med svampfyllningen som blev över. Ha i olivolja. salta och peppra efter smak
I lördags blev det ännu ett recept från kockarna men denna gång från Catarina och denna rätt blir det fler gånger. Så gott.
Pastadeg
- 2 ägg
- 0,5 tsksalt
- 2-3 dldurumvete
- 1 mskvatten
Röbetspuré
- 3 storarödbetor
- salt
Pastafyllning
- 150 gchèvre
- 4 mskricotta
Servering
- 0,5 dlparmesan
- 1 dlpinjenötter, rostade
- 100 gsmör
- rucola
- salt och svartpeppar
Gör så här
- Pastadegen
Blanda ägg, salt, 2 dl mjöl och vatten, antingen direkt på bordet eller i en bunke. Jag skippar bordet och kör i bunke för att slippa klibbig bänk. När degen är mättad av mjöl och inte kladdig, knåda för fulla muggar. Lägg i plastfolie och låt degen vila i kylskåpet. - Rödbetspuré
Koka rödbetorna. Skala innan eller efter de kokat, lite beroende på hur bråttom du har. När betorna är klara och stickan går lätt igenom kör du dem i mixer till en trevlig puré med önskad konsistens. Salta och ställ åt sidan. - Pastafyllning
Ta bort kanterna från chèvren och blanda ihop innanmätet med ricottan. Det skall bli en slät kräm. Salta och peppra. Lägg fyllningen i en spritspåse och lägg in i kylen. - Pasta
Baka ut pastan, kör igenom i en pastamaskin till önskad tjocklek. Jag körde på tunnhet 8 på maskinen. - Lägg ut släta, långa pastaremsor på ett mjölat bakbord. Spritsa på fyllningen, ca 1 msk/ ravioli. Lägg sedan över den andra tunna, långa pastaremsan över denna. Se till att luften mellan pastan och raviolin tryck ut innan du stansar rundlar. Då håller de sig täta när de kokas.
- Salta pastavattnet, det ska vara lika salt som en kallsup från havet. Koka upp. Koka raviolin i 4 minuter, lyft och torka bort överflödigt vatten.
- Servering
Rosta pinjenötterna i en torr panna och bryn smöret härligt, nötigt och gyllenbrunt. - Pensla uppläggningstallriken med rödbetspurén lite snyggt. Lägg upp pastan, häll upp brynt smör, rostade pinjenötter, rucola och riven parmesan. Toppa med salt och nymalen svartpeppar.
Senaste kommentarer