Charlotte "glitzy" Josefsson

DUBBELMORAL!

Många solar ute på sommaren utan problem. Men många av dessa skulle aldrig lägga sig i ett solarium. Och då säger jag DUBBELMORAL. I solen strålar finns UVA- och UVB strålar och det är samma strålar i solarierör. Många säger att strålarna i ett solarium är 3-4 gånger starkare och det stämmer. Men man solar ju så mycket kortare tid så exponeringen blir den samma om inte mindre? Dessutom bränner du dig inte i ett solarium om du solar med sunt förnuft.

Jag säger inte att man ska ligga och pressa 3 gånger i veckan i solarium. Sola med måtta både inne och ute. Det mår din kropp bara bra av. Solning kan motverka många sjukdomar och det finns hur många studier som helst på det.

Bra att grunda i solarium innan semestern?
Många säger nej. Men det är fel. Det är UVB som gör att din hud tjocknar och inte bränner sig lika lätt. Och de flesta rör i dag som vi använder i solarium är det lika mycket UVA och UVB i. Förr var det nästan bara UVA och väldigt lite UVB och då gav det inget skydd innan semestern. De flesta lever kvar i det gamla. Utvecklingen går framåt och de gäller även denna bransch. Budskapet med solandet idag är mer sunt, man ska inte ligga 30 min i en grill och vara helt kokt när man kommer ur solariumet.

Klart att cancer från solning ökat de senaste åren. Men det är ju enkel matematik. De som solade som galningar på 80-talet i de inte så hälsosamma solarierna åker nu på hudcancer.


D-Vitamin

Forskning har visat att d-vitamin har många positiva egenskaper på kroppen och det får vi från UVB-strålarna.  Docent Pelle Lindqvist uttalande lyder så här: ”Lagom solning är bäst. För lite sol är antagligen minst en lika stor riskfaktor som för mycket sol ”, säger han.
Jag kan inte annat än instämma efter att i ett par år följt forskningen i detta ämne.

De tjänar pengar på att solarium i dåliga dagar
IARC har gjort sig kända för att publicera solkritiska rapporter, varav många fått stort genomslag i media. Bland IARC:s rekommendationer är att undvika solen, använda solskyddsmedel och att inte besöka solarier. De två sistnämnda råden är helt logiska om man vet att IARC är finansierat av l´Oreal, världens största tillverkare av solkrämer. Även ”brunkrämer (BUS)” finns i produktportföljen.
Vid närmare granskning visar det sig att IARC:s studie inte bygger på egen forskning, utan är ett hopkok på tidigare forskning. I princip har man satt sig framför datorn och sökt på ord som ”artificiell UV-strålning” (vad nu det är) ”solarier”, ”melanom” och ”hudcancer”. Googla själv på ”vatten” och ”drunkning” och kolla resultaten.

det var det jag ville ha sagt i kväll:) sen skulle jag kunna såga gubbfan som sitter på strålskyddsinstitutet hela kvällen. men det sparar jag till nästa gång

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sophia

    Jag är inte så hemma på solarier, men om det nu är typ samma att sola i solarie som ute i solen, så kan man väl använda solskyddskräm när man solar solarie också, eller? I så fall så borde ju L’Oreal tänka om 🙂

stats