Kalorisnål rätt. Ca 460 kcal / pers
Inte så sexig bild
Ingredienser
6 pers
Ca 400-500 g lax
ca 300-400 g sej
ca 250 g Räkor om ni vill (jag hoppade över det då Jocke inte är så förtjust)
10 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong (eller gör egen enligt nedan)
2 tsk salt
10 st krossade vitpepparkorn
1 st lagerblad
2 st kvistar persilja
1 st gul lök
1 liten purjolök
6 st potatisar
4 st morötter
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan
1 st vitlöksklyfta
½ tsk saffran
2 dl vitt vin
½ dl finhackad dill
Gör så här
Skär fisken skinn- och benfri. Skala räkorna. Koka fiskbuljong på skinn, ben, räkskal vatten, salt, peppar, lagerblad och persiljekvistar. Låt buljongen koka i tills den har kokat ihop, ca 15 min, och sila den. Skala och hacka löken, ansa och strimla purjolöken. Skala och tärna morötterna och potatisen. Fräs löken i olja så att den blir mjuk men inte brynt. Häll i de krossade tomaterna, potatisen, morötterna, fiskbuljongen, timjan, pressad vitlök, saffran och det vita vinet. Låt koka upp. Skär fisken i bitar och sjud den sakta i soppan i ca 10 min eller tills potatisen blivit mjuk. Lägg i räkorna och den hackade dillen. Låt soppan bli varm, men låt den inte koka.
Jag hade inga räkskal. Därför valde jag buljongtärningar. Men det blir så mycket godare när man gör egen buljong.
Senaste kommentarer