På Valborg kom Mika och Pierre förbi. Mika 9 år beställde lamm och det fick hon:
4 pers
2 st lammytterfilé, ca 450 g
1 msk franska örter, torkade
salt och peppar
vitlök(ar), ev
1 msk rapsolja
Gratäng
3 st bakpotatis(ar)
250 gram chèvreost
2 dl standardmjölk
2 dl grädde, valfri fetthalt
Rosmarinsky
4 dl rött vin
1 msk fond, konc ox-
1 tsk råsocker
1 msk rosmarin, torkad
2 tsk vetemjöl
3 msk smör, mjukt
salt
svartpeppar
Till servering
300 gram haricots verts, lättkokta
Tillagning
1. Putsa lammfilén och krydda den. Låt stå och dra i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en ugnsfast form med ett rejält lager smulad getost. Gratängen ska inte bli högre än 2–3 cm. Salta och peppra, häll på mjölk och grädde så potatisen täcks helt. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
4. Sjud under tiden vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter. Hetta samtidigt upp oljan i en panna och bryn köttet snabbt runt om. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer.
5. Sätt in lammfilén i ugnen när gratängen har varit inne ungefär 20 minuter. Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött). Ta ut och låt vila 7–8 minuter under smörpapper innan det skivas.
6. Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar strax före serveringen och vispa i resten av smöret.
7. Lägg upp på varma tallrikar, salta och peppra över köttskivorna och servera.
bild recept.nu och även receptet.
Ingredienser
Lakritskladdkaka
225 g smör
3 ägg
3.75 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2.25 dl mjöl
4 tsk ”finmalet” lakritspulver
1.5 tsk grovmalet ”strösselliknande” lakritspulver
ströbröd
Citron- och björnbärssås
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
0.5 litencitron, rivet skal och saft
10 + 8 björnbär (8 till garnering)
florsocker, citronmeliss
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
2. Smörj fyra portionsformar, ca 10cm i diameter, och häll i brödsmulor så det fastnar i smöret. Knäck äggen och häll i sockret i en bunke.
3. Vispa ägg och socker med en elvisp tills det blir ljust och fluffigt.
4. Använd en mortel för att sönderdela turkisk peppar i mindre bitar.
5. Tillsätt vaniljsocker, mjöl, smör, lakritspulvret och den sönderdelade turkiska pepparn i smetblandningen och blanda ihop till en jämn smet.
6. Häll smeten i den smorda och bröade formen och grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 30 minuter. Vid servering, pudra med florsocker och garnera med två björnbär och blad från en citronmeliss.
Citron- och björnbärssås
Häll grädde och sirap i en kastrull och låt koka upp på mellanvärme. Tvätta citronen med diskmedel, skölj av och torka citronen torr med papper. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet, inte det vita, på ett rivjärn och rör ner i kastrullen. Pressa där efter ner citronsaft i kastrullen och rör om.
Lägg björnbären i en skål och mosa sönder dem med en gaffel för att sedan bland ihop det med övriga ingredienser i kastrullen. Låt såsen puttra ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från spisplattan då den är klar för servering. Såsen kan serveras såväl ljummen som kall till lakritskladdkakan och om man vill ha såsen kall blir den även något tjockare när den svalnar – välj det som smakar bäst.
Servera sedan antingen genom att ringla såsen över kakan eller häll upp den i en egen skål bredvid så får man själv ta hur mycket man vill.
Ser så himla smarrigt ut!! Kandidat till mästerkocken? 🙂
Kram <3
Nä, inget jag vill göra på heltid:) Men skulle gärna vara med för att lära mig mer. kram
Vansinne vad gott allting ser ut!!! Sitter här vrålhungrig och stirrar på bilderna så saliven rinner typ 😉
Mums!