testade ett nytt recept som inte alls är dumt faktiskt
500 g oxfilé
1 msk kinesisk soja
1 stor mango, nästan mogen
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar eller 2 dm purjolök
2 cm färsk ingefära
4 portioner nudlar
2+1 msk olja
Såsen:
3 msk kinesisk soja
3 msk vitt vin eller matlagningsvin
0,5 msk socker
Salt och peppar
Tillagning
1. Skär oxfilén i strimlor, 1×3 cm ungefär, och lägg i en bunke. Salta, peppra och skvätt över sojan (ja, det ska vara så lite). Rör om ordentligt. 2. Skala mangon och skär bort kärnan. Skär fruktköttet i bitar, ungefär som köttet. 3. Skala och hacka vitlöken. 4. Ansa salladslökarna och skär i 2 cm bitar. Lägg de grönaste bitarna för sig. 5. Skala ingefäran och skär i tunna strimlor. 6. Blanda ingredienserna till såsen i en skål. 7. Sätt igång nudelkoket. 8. Hetta upp 2 msk av oljan i en stor stekpanna. Bryn oxfilén hastigt på högsta värme. Lägg över köttet på ett fat. 9. Häll i resten av oljan och fräs vitlöken någon minut så att den får lite färg. 10. Lägg i det vita av salladslöken, ingefäran och mangon. Fräs 1 minut medan du rör om duktigt. 11. Tillbaka med köttet i pannan. Rör om och häll i såsen. Rör om lite till och servera till nudlarna med det gröna av salladsÂlöken strött på toppen.
Recept: Jon Hansson
Ett annat recept jag kommer testa inom kort är följande:
Pasta med teriyakilax, lök och grön paprika
Tid: 30 min
2 lökar
2 gröna paprikor
1 röd chilifrukt
500 g laxfilé
2+1 msk olja
2 msk japansk soja
4 portioner pasta (här penne)
GI-fans tar förstås fullkornspasta.
4 msk teriyakisås
0,5 dl sesamfrön
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skala och skiva lökarna.
2. Dela och kärna ur paprikorna. Skär i strimlor.
3. Skölj chilifrukten och skiva tunt. Ta med kärnorna om du vill ha det starkt.
4. Skär laxen i 3×3 cm bitar. Salta och peppra.
5. Stek löken, paprikan och chilin i 2 msk av oljan på hög värme tills det är lite brynt. Ta av värmen, häll på sojan och rör om ett par varv. Håll varmt under folie.
6. Sätt igång pastakoket. Gör som det står på paketet.
7. Diska ur stekpannan eller ta en ny. Hetta upp resten av oljan och stek laxbitarna mycket hastigt på ganska hög värme. Ta av värmen och häll i teriyakisåsen. Vänd runt laxbitarna försiktigt i såsen och låt fisken puttra/värmas klart i den heta pannan. Men ställ inte tillbaka den på spisen. Då bränner det fast något så in i plåten. Vill du ha det såsigare, späd med en liten skvätt vatten.
8. Servera pastan med löken/paprikan och laxen. Strö över sesamfrön.
Senaste kommentarer