Charlotte "glitzy" Josefsson

Päronflarn med Amarulafrangipane

IMG_9376

Svängde ihop samma dessert i går och idag. Hade päron och smördeg kvar så why not 😀 Gott, snabbt och enkelt.

4 ark smördeg
1 ägg till pensling
2 päron
2 msk strösocker
½ dl mandelflagor

Amarulafrangipane
1 dl mandelmjöl
25 g smör, rumstempererat
½ dl strösocker
2 msk Amarula

Lägg smördegsarken på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla kanterna på varje ark med uppvispat ägg. Skala päronen och halvera dem. Skär ut kärnhuset och skiva sedan päronhalvorna tunt. Blanda päronen med 2 msk strösocker. För att göra Amarulafrangipanen så rör du mandelmjöl, smör, en halv deciliter strösocker och Amarula krämigt. Fördela Amarulafrangipane på smördegsarken, lägg över de skivade päronhalvorna och toppa med mandelflagor. Vik ihop. Grädda päronflarnen i 225 grader i 15 minuter. Servera med vaniljglass.IMG_9380

Ok, so sorry för fult upplägg och tallrik. Jag borde ha ”dukat för bloggen” 😉

**************************************************************************

Ett till recept som lät smarrigt:
Amarulltårta – 10 bitar

3 ägg
1½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Amarulafrosting
3 dl färdig dulce de leche
75 g smör, rumstempererat
150 g färskost, rumstempererad
3 msk Amarula

Dekoration
2 dl kokosflingor
några droppar gul karamellfärg
1 ask physalis

Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform, 30×40 cm stor. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda ihop potatismjöl, kakao och bakpulver i en bunke och vänd sedan försiktigt ner det i äggvispet med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten i den förberedda bakformen och grädda i 6 minuter. Testa med en sticka, kakan ska vara helt torr i mitten. Ta ut formen och stjälp upp rulltårtan på ett bakplåtspapper. Låt svalna.Vispa ihop samtliga ingredienser till Amarulafrostingen. Bred ut 2/3 av frostingen över chokladkakan och rulla ihop den. Bred ut nästan allt av den resterande frostingen över rulltårtan. Blanda några droppar karamellfärg med kokosen och se till så att allt blir vackert gulfärgat. Pressa fast den färgade kokosen runt om rulltårtan och skär den sedan i 10 bitar. Spritsa en klick frosting på varje bakelse och dekorera med physalisbär.

**************************************************************************

Ok, ett till 🙂

Amarulasufflé – 4 st

1 vaniljstång
2½ dl mjölk
½ dl Amarula
3 msk mjöl
6 äggulor
5 äggvitor
4 msk strösocker

smör och strösocker till formarna

Smöra och sockra fyra suffléformar.

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång med frön, mjölk och Amarula i en kastrull. Rör ihop mjöl och äggulor i en skål. Häll gräddkoket över äggulorna och vispa runt väl. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och låt den nästan sjuda tills krämen tjocknar. Det får inte koka, då koagulerar äggulorna. Häll över krämen i en skål och låt svalna.

Vispa äggvitorna fluffigt. Tillsätt lite strösocker i taget och fortsätt att vispa tills du har fått ett fast skum. Vänd ner äggulekrämen i äggviteskummet med hjälp av en slickepott. Fyll de förberedda suffléformarna med smeten och jämna till ytan med en kniv. Grädda suffléerna i 200 grader i 14 minuter. Servera genast med vaniljglass och färska hallon.

**************************************************************************

Recepten kommer från bakblogggare Mattias Kristiansson har i samarbete med gräddlikören Amarula Cream tagit fram recept på delikata bakverk som alla innehåller just Amarula. Mattias driver bloggen Bake My Day som vann Matbloggspriset 2012 i kategorin ”Bästa Bak- och Dessertblogg” och har nyligen gett ut en bakbok med samma namn.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats