Jag älskar att laga och att äta asiatiskt. Det har blivit ett och ett annat recept ur den här boken. Tänkte dela med mig av det jag testade senast. Blir absolut inte sista gången kan jag lova.
Sjukt bra att man kan förbereda precis allt. Jag gjorde allt på dagen och lät köttet ligga kvar i grytan i ca 2 timmar tills det var dags att koka ner såsen. Sen la jag bara ner köttet i den varma såsen.
Ingredienser:
4 portioner
Chilipicklad rödlök med ingefära
1 stor rödlök, tunt skivad
4 cm ingefära, väldigt tunt skivad
1 1/2 dl risvinäger
4 msk strösocker
en nypa salt
1/4–1/2 färsk röd chilifrukt
Pulled pork:
800 g fläskkarré i bit
1/2 dl miso
4 msk muscovadosocker eller farinsocker
2 msk ljus soja
2 tsk sesamolja
1/2 msk risvinäger
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
3 msk mirin (risvin, kan ersättas med halvtorrt vitt vin)
1/2 dl vatten
Gochujangmajonäs:
1 rumstempererad äggula
2–2 1/2 dl neutral rapsolja
1 tsk risvinäger
1/2 tsk sesamolja
1/2–1 msk gochujang (beroende på hur stark majonnäs man vill ha)
salt
Till servering:
tortillabröd
salladsblad
små gurkstavar
CHILIPICKLAD RÖDLÖK MED INGEFÄRA
Koka upp vinäger, socker, salt och chilibiten. Dra av från plattan och lägg ner lök och ingefära. Låt stå i kylen så att smakerna sätter sig, minst över natten.
PULLED PORK
Stick köttet några gånger med en provsticka eller liknande och lägg det i en trång gryta med lock. Rör ihop resterande ingredienser, häll blandningen över köttet och vänd runt köttet. Sätt på locket och låt stå i ugnen i minst 3 1/2 timme, gärna någon timme till. Gör majonnäsen klar under tiden och ställ kallt till servering.
Plocka upp och dra sönder det möra köttet i trådiga bitar. Sätt grytan på spisen på förhöjd medelvärme och koka ner vätskan i 5 minuter. Lägg ner köttet och blanda försiktigt.
GOCHUJANGMAJONNÄS
Gochujang är en smakrik fermenterad chilipasta som både är kryddig, salt, söt och het. Du hittar den i asiatiska livsmedelsbutiker eller välsorterade vanliga mataffärer.
Vispa äggulan och tillsätt rapsoljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och bli krämig, häll oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all olja är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger, sesamolja och gochujang i majonnäsen. Vispa försiktigt samman. Smaka av med salt.
Jag köpte en fläskkarré från Glada utegrisar här i Hjulsbro. Jag valde med ben för att få lite extra smak och mörhet. Min fick gå 4 timmar i ugn och blev så saftig och god. Jag hade misopulver men så här i efterhand kanske man skulle ha haft sån där seg miso som man kan köpa på kinesbutikerna? Det blev gott i alla fall. Men ska köpa hem sån där annan miso till nästa omgång. Jag tycker 800 g var lite snålt till 4 pers. Vi hade ca 900 rent kött och det räckte knappt.
Gochujang kan finnas i vissa välstorterade matbutiker. Jag köper mycket av mina ingridienser i asiatiska matbutiker.
Laga mer asiatiskt. Fler smarriga recept:
Challes matkasse… nom nom hehe 😉
När jag gjorde lumpen så fick vi en asiatisk rätt (or maybe not) som hette ”Filipinsk Pippi”..HAHA.. det var nån kycklinggratäng med ris… gott gott..
Ser otroligt mumsigt ut!