Jag väljer ALLTID ägg från ekoligiska krav höns. De får gå fritt ute och kan även gå in om de vill. Jag har börjat handla allt som går ekologiskt. Dels för min egen hälsa men djuren är minst lika viktiga tycker jag. Så handla Eko och bojkotta alla ägg som inte är kravmärkta.
Det var inte längesen vi skrev om de besprutade bananerna vs de okologiska. Läs här>>
Hittade detta på Facebook:
”Vad fasen ska jag pröjsa två kronor mer för en ekologisk gräddfil för?” funderar kanske du när du står i butiken och peppar inför fredagsmyset. Ja, vad är egentligen skillnaden på gräddfil och gräddfil? Nu ska vi berätta. Men håll i hatten, för vi ska runt jordklotet, ner i myllan, upp i atmosfären och tillbaka.
Om du står med en o-ekologisk gräddfil i handen så kan du lita på att de flesta kossor ätit galet hårt besprutad soja från Sydamerika. Sojan har duschats med ett av världens farligaste bekämpningsmedel, som är förbjudet i EU sedan länge. (Vi vill alltså inte ha giftet här, men tycker det är helt okej att göra storaffärer med länder som använder det. Mysig stil? Not!) Bönorna har växt på enorma fält där ytterst få andra arter trivs, ofta på marker där regnskog en gång frodats. En av de största orsakerna till att Amazonas huggits ned är just odling av soja.
Och sojan vi importerar från Sydamerika används inte till vegokorv och sojalatte. Nej, den går till foder till boskap så att vi i slutändan ska få så billigt kött och mejeriprodukter som möjligt.
Om du däremot väljer en ekologisk gräddfil så har kossorna mest mumsat på obesprutad mat från den egna gården. Ibland soja, men då har den inte duschats med kemiska bekämpningsmedel utan odlats ekologiskt.
Sedan använder ekomjölkbonden kossornas gödsel som växtnäring. Det är himla fiffigt eftersom konstgödsel är en riktig klimatvärsting. Dessutom kryddar det världens åkrar med mer kadmium, ett ämne som ökar risken för benskörhet och njurskador. Varje år får svenska staten hosta upp fyra miljarder kronor på grund av de benfrakturer som kadmium i maten orsakar. Ja, du läste rätt. Fyra miljarder. Inget din ekogräddfil bidrar till alltså.
Som gräddfil på moset får ekokossorna dessutom vara utomhus mer än andra kossor. Det gillar både kossorna och det sprakande, surrande livet i vår svenska natur. När våra marker hålls öppna av betande djur så frodas massor av värdefulla och häftiga arter, som i sin tur gör att våra ekosystem fungerar som de ska. Och friskt vatten, öppna landskap och ren luft vill vi ju ha.
Värt två kronor extra? Självklart tycker vi i Naturskyddsföreningen, och hoppas att du är med oss.
Ha ett trevligt fredagsmys!
#byttilleko
Vill du veta mer om hur ekodjuren har det? Kolla in www.naturskyddsforeningen.se/eko
Vad härligt med fler kost- och träningsintresserade som tänker på djuren! Heja dig! <3
Värst vad du härjar!
Det handlar mest om samvetet…. kossa hit och kossa dit…
Sen kan de dra in mer stålar på en märkning, konsumenter kan man styra med en vindpust och några rubriker.
😉
Tycker det är bättre att dissa lågprismärken isåfall…. där snackar vi dynga rakt igenom.. t o m produkten smakar skrutt..
Sen om bonden slår sina kossor, pissar på majsen eller slår frugan….
Ring Stålmannen liksom….
Hälsan verkar kvitta.. Du pumpar ju fan in nervgift i nyllet!!!
FÖRSVARA DIG!!!
😉
Tack för en jättebra förklaring! Jag kommer absolut att börja köpa ekologiskt 😀
Bra där 🙂