För länge sen snappade jag upp det här receptet i Buffé och det har blivit en favorit här hemma. Testa:
Ingredienser
- 1 stor kyckling (gärna majskyckling, 1 stor kyckling väger ca 1,6-1,9 kg)
- 2 gula lökar
- 3 morötter
- 1 torkad anchochili
- 2 lagerblad
- ca 12 vitpepparkorn (ev fler efter smak)
- ca 3 l vatten
- salt (1 msk salt per liter vatten)
- 1 paket mjuka tortillabröd (Ã ca 300 g)
- 3 burkar hela tomater (Ã 400 g)
- 4 vitlöksklyftor
- ca 2 färska chilifrukter (t ex spansk peppar, jalapeño eller thaichili), ev mer eller mindre efter smak
- ca 1 tsk tabasco eller kajennpeppar
- juicen från 1 lime
- 2 avokador
- 1 dl färdigriven mozzarella
- 1 dl färdigriven cheddarost
- 1 lime att toppa med
- 1 kruka koriander
- rapsolja till stekning och fritering
- salt och peppar
Gör så här
- Skala och skär hälften av löken i klyftor och morötterna i grova bitar.
- Lägg lök, morötter, ancho chili, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter (för 6 port).
- Tillsätt vatten och salt så att det täcker.
- Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme, tills kycklingen är klar. Låt svalna och ställ kallt.
- Klipp tortillabröden i smala remsor, ca 1 cm breda. Hetta upp olja i en vid kastrull till ca 180°C.
- Lägg i tortillaremsorna i omgångar. Fritera till gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på.
- Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den. Plocka kycklingköttet från benet, dela ev stora bitar.
- Skala och finhacka resten av löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin.
- Fräs lök, vitlök och chilihacket i olja några minuter tills löken blivit mjuk.
- Lägg fräset samt ancho chilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen (för 6 port) och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull.
- Späd med ytterligare buljong, ca 9 dl (för 6 port), till önskad konsistens. Kan förberedas hit, en till två dagar i förväg.
- Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco/kajennpeppar och juicen från lime. Smaka av med salt och peppar och ev mer tabasco/kajennpeppar.
- Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar.
- Servera grytan i skålar. Lägg i avokado och riven ost. Skär lime i portionsklyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortilla sticks. Eller låt var och en ta tillbehören från skålar på bordet.
Mums. 🙂
Har också hört det, tänkte om du visste och kunde bekräfta teorin. 🙂 Lät gott, ska nog testa!
Majskycklingen äter nästan bara majs istället för kraftfoder och dom växer långsammare än vanliga kycklingar, dom får alltså växa till sig i långsammare takt och blir därför lite större än dom vanliga kraftfodersuppfödda kycklingarna. Smaken blir godare och köttet saftigare, och köttet blir också lite gulare.
Varför majskyckling?
Jag vet inte. Jag kopierade receptet bara. Jag tog en ”vanlig”. Men oftast så lever majskycklingarna under lite bättre förhållanden och vissa anser att det är godare smak då de äter ett speciellt foder