Charlotte "glitzy" Josefsson

Lite snabba vardagsrecept

Kolja i ugn med broccoli och skånsk senap – recept och bild från Ica. Snabbt, enkelt och helt ok.

  • ca 400 g koljafilé (färsk tycker jag)
  • 3/4 tsk salt
  • 250 g broccoli
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 3 msk skånsk senap

Till servering

  • ris eller kokt potatis

 

Sätt ugnen på 225°C.
Lägg koljan i en ugnssäker form och salta. Skär broccolin i mindre bitar och halvera tomaterna. Lägg i formen runt fisken. Rör ihop grädde, vatten och senap och häll över (jag tycker man kunde haft i lite grönsaksbuljongpulver faktiskt).
Till servering: Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera med ris eller kokt potatis.
♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

LINSGRYTA

Den här soppan/grytan gör jag storkok av emellanåt. Senast igår faktiskt. Gott, mättande, vegetariskt och hälsosam.

Jag har utgått från ett recept och ändrat en del för att slippa vanlig grädde mm. Allt innehåll är ekologiskt. Jag har länkat de ingredienser som jag har använt.

4 personer

1 stor tärnad morot
1 finhackad gul lök
1 tärnad sötpotatis
1 broccoli
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater som tärnas
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
3 dl kokosgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl röda linser
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 citron
1 kruka basilika

Tillbehör:
Stekt Halloumiost eller kokta ägg
Blandade grönsaker och ev.  lite bröd

  1. Skala och hacka morot, lök, sötpotatis och vitlök. Tärna tomaterna. Skär broccolin i buketter. 
  2. Fräs morot, lök, sötpotatis och tomat i olja i en stor gryta ca 5 min, tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ca 1 minut. Häll över vatten och kokosgrädde och tillsätt buljongtärningen. Blanda i linserna och broccolin och låt soppan koka under lock ca 10 min. 
  3. Skär osten i bitar. Stek dem knapriga i olja i en stekpanna. Ansa eller skala och skär grönsakerna i mindre bitar. 
  4. Krydda soppan med salt och peppar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda ner citronskal och basilika i soppan och servera med ost, grönsaker och bröd (eller och kokt ägg)
♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

GRANNENS FISKSOPPA (Bild från arla då min bild från tidigare inlägg hade försvunnit)

1 nätpåse med musslor (hoppar ofta över dessa till vardags)
500 g färsk laxfilé eller blanda upp det med någon vit fisk. 250 g av varje
1 purjolök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
4 msk hummerfond
3 st stjärnanis (jag tog två)
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
Rivet skal av 1 citron
200 g skalade räkor (500 g med skal)
1 dl hackad dill

1. Tvätta musslorna noga. Kasta dom som inte öppnar sig när man knackar på dom. Skär laxen i bitar. Skölj och strimla purjon.
2. Vispa ihop mjöl, vatten, vin, grädde, fond, stjärnanis, vitlök, sambal oelek och citronskal i en gryta. Koka upp.
3. Lägg i musslor, fisk och purjolök. Sjud under lock i ca 5 minuter.
4. Blanda räkor och dill och strö ner i soppan. Servera!!

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

FETAOST- OCH TOMATFYLLDA FÄRSBIFFAR. BIld från ica.se
  • 500 g nötfärs
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st ägg
  • 6 st tomater soltorkade
  • 100 g fetaost
  • 2 msk basilika hackad färsk
  • 2 msk smör
Blanda färs, salt och peppar i en skål. Tillsätt ägg, hackade soltorkade tomater, smulad fetaost och basilika, och blanda till en smidig färs.
Forma färsen till 6 biffar och stek dem i en stekpanna med lätt brynt smör, 3–4 minuter per sida.
Servera med ugnsrostad potatis och kanske även lite andra rotfrukter. Fungerar fint med couscous ihop med någon sallad osv. Lägg gärna på en klick Yoggi eller crème fraîche.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats