3-4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök (finhackad)
1 liten vitlök (finhackad)
800 g sötpotatis (tärnad)
1 msk grönsaksbuljongpulver eller en tärning
1/2 pressad lime
Cayenne peppar, salt och peppar
Färsk timjan (finhackad)
Pumpa kärnor (rosta i panna)
Vatten
Fetaost
Let´s do it:
Koka potatisen tills den blir mjuk
Stek lök och vitlök i olja. När potatisen är klar ska den i stekpannan tillsammans med biljongpulvret och minst 5 dl vatten. Låt allt koka ihop. Pressa sen i limejuice. Ha sedan i kryddorna. Sen i med allt i en mixer eller stavmixer och mixa slät. Ha i mer vatten till önskad konsistens. Toppa med fetaost, timjan och pumpakärnor. Käka gärna med något gott bröd till
Den tjocknar till rätt fort så snåla inte med vattnet. Mättade mer än vad jag trodde faktiskt.
Nu till nästa recept, Fried rice:
4 portioner
Ingredienser:
6 dl kallt basmatiris
3 msk japansk soja
2 vitlöksklyftor
4 ägg
1 broccoli
1/2 purjolök
2 morötter
2 tsk riven ingefära
0,5- 1 röd chili
2 dl gröna ärtor
3 tsk sesamolja
rapsolja (till stekning)
salt efter smak
Gör så här:
1. Koka riset och låt svalna. Under tiden som det svalnar finhackar du vitlök, tärnat morot, hackar upp purjolök och finhackar chili. Dela broccolin i små buketter. Riv ingefäran fint.
2. Tina gröna ärtor.
3. Stek vitlök, broccoli och morot på hög värme i en stek- eller wokpanna i ungefär 2 minuter. Tillsätt ingefära, chili och purjolök. Lägg ner de gröna ärtorna och riset. Stek i ytterligare ett par minuter.
4. Vispa upp äggen. Flytta undan risblandningen så att det blir som ett stort hål i mitten av pannan. Häll i äggen i hålet. Låt steka där i ungefär en minut, rör om i ägget under tiden tills dess att det börjarbli krämigt. Blanda sen ihop äggen med ris- och grönsaksblandningen.
5. Häll på soja och sesamolja och rör runt så att det blandas in ordentligt. Salta efter smak.
Inte så smaskigt som matlåda. Dock så stekte jag ett ägg och hade på dagen efter och det blev godare men det blir lätt lite ”sörjigt”
Senaste kommentarer