Det asiatiska och italienska köket är mina absoluta favoriter. Och då menar jag inte någon sunkig thai-mat som finns var och varannan stans utan riktig asiatisk mat med goda och fräscha smaker. Att äta mat i Italien slår det mesta. Deras råvaror är helt fantastiska och det är råvarorna som gör maten. Jag lägger alltid extra pengar på bra råvaror och så klart krav eller om ekologiskt om inte det försnämna finns.
I går kväll lagade jag dessa underbara rullar:
- 16 stora vietnamesiska rispapper (eller de rispapper som affären bjuder på)
- 0,25 isbergssalladshuvud, rivet i bitar
- 150 g glasnudlar, kokta och avrunna
- 250-300 g krvmärkt kycklingfilé
- 200 g rå salmalax (Man kan även ha räkor eller annat innehåll)
- 5 dl kycklingbuljong (kokade kycklingen i det)
- 1 näve färska böngroddar
- 1 morot, i tunna stavar
- 0,5 gurka, i tunna stavar
- 4 salladslökar, i tunna strimlor
- 1 kruka koriander
- 1 kruka mynta
- 1 kruka thaibasilika
Hoisin- och jordnötssås
- 1 dl hoisinsås
- 1 dl jordnötter, finhackade
- 1 msk fisksås
- 0,5 lime, saft av
- 1 msk vatten
Gör så här
- Går såsen. Blanda ihop ingredienserna och ställ åt sidan.
- Doppa rispappret i vatten enligt anvisningar
- Rulla en rulle i taget. Lägg rispappret på ett rent och slätt underlag. Lägg i ca 5 cm från kanten emot dig en liten avlång bunte kyckling, lax, salladsblad, nudlar, böngroddar, morot, gurka, salladslök och till sist koriander, thaibasilika och mynta. Rulla ifrån dig ett ”varv”, vik sedan in sidorna och rulla vidare till en ”inbakad” rulle formats.
- Gör sedan de övriga rullarna på samma sätt. Lägg i en fuktig kökshandduk utan att de nuddar varandra medan alla rullar görs.
- Servera rullarna med såsen.
Doppa, ät och njut!!!
Senaste kommentarer