Ikväll lagade jag smarriga biffar minsann. Supergott. Det måste Ni testa. Jag var så hungrig så jag missade att fota maten men hittade någon dassig bild på google. Gör ont i kroppen att lägga upp en sån liten suddig skitbild men maten ser rätt så smarrig ut ändå 🙂 Egentligen ska man ha lammfärs men nu körde jag nötfärs och det blev saftigt och gott. Köttfärsen kommer självklart från en ekologisk utekossa som åkt i en liten bil till ”grann-slakteriet” för att slippa stress.
8 portioner
- 2 msk neutral olja
- 1 kruka persilja
- 5 ekologiska tomater eller smarriga körsbärstomater
- 1 dl ströbröd
- 2 msk curry
- 2 tsk spiskummin
- 2 vitlöksklyftor
- 4 msk tomatpuré
- 1 kg kravmärkt köttfärs från lokala köttbutiken
- 1 msk kinesisk soja
- 7 morötter
- 2 msk olivolja
- 2 msk grönsaksbuljongpulver (alt.2 tärningar)
- 1,5 kg blomkål
- 3 msk smör (jag tog 1,5 msk och det räckte gott och väl. Kör 1 msk nästa gång)
- salt och peppar
- Sätt ugnen på 225°. Smörj en djup ugnsplåt med 1 msk neutral olja. Hacka persilja. Halvera tomater.
- Blanda ströbröd, 1 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, curry, spiskummin och pressad vitlök i en bunke. Tillsätt 1 dl vatten, tomatpuré, hälften av persiljan och färsen.
- Forma färssmeten till 8 biffar och lägg dem på plåten. Blanda 1 msk neutral olja och soja och pensla biffarna.
- Skär morötter i stavar. Fördela morötterna och tomathalvorna runt biffarna på plåten. Ringla över olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Stek i ugnen i 25 minuter.
- Koka upp 2 liter vatten med buljong i en kastrull. Skär blomkål i små buketter. Koka i 10 minuter.
- Häll av blomkålsbuljongen och tillsätt smör, 1 tsk salt, 0,5 tsk vitpeppar och resten av den hackade persiljan i kastrullen. Mosa ihop blomkålen med en slev.
- Servera blomkålsstampet till biffarna, tomaterna och morötterna.
Senaste kommentarer