Här har jag ett annat smaskigt recept om Ni vill göra från grunden. Detta är en snabbare variant och väldigt god som jag fick av min kompis Wilma. Eller jag har gjort om lite men grunden är hennes.
Skicka i följande i en kastrull som rymmer minst två liter:
- 2 liter vatten
- 3 skalade och bankade vitlöksklyftor
- 5 bankade korianderrötter
- ca 5 cm skivad Galangalrot
- 2-3 stjärnanis
- 1 stor eller 2 mindre grovt skivande morötter
- 1 stor gul lök som man klyftar upp
Låt allt koka upp och låt det sjuda i ca 20-30 min så smakerna sätter sig i buljongen. Gör absolut ingenting om den sjuder längre. Sila av så endast buljongen återstår.
Smaka av med:
- Kycklingbuljong eller soppbas – se bild.
- Fisksås
- Socker
- Lime
- Cantonese suki
Grönsaker:
- Pak Choi
- Stora böngroddar
- Snabbt kokade skivade morötter (så de inte är mjuka). Jag kokade dom separat men man kan ju koka dom i biljonen en stund och ta upp
- Morning glory – finns i thai-butiker (jag är inte överförtjust i själva bladen men stjälkarna är trevliga att skiva upp med en cm mellanrum. Men testa bladen också, Ni kanske gillar)
Jag brukar lägga i dom i själva kastrullen så alla grönsaker blir heta. Så lätt att soppan blir kall annars.
Tillbehör:
- Rostad vitlök eller vanlig rostad lök fungerar bra
- Hackad koriander
- Risnudlar
- Jag brynte kycklingfilé på Reko kyckling och körde in dom i ugnen tills termometern stod på 69 grader. Skivade upp dom för att sen ha i soppan.
Allt ovan ska i en skål tillsammans med så mycket buljong som du önskar. Den rostade löken och koriandern strös ovanpå allting.
Allt konstigt som Ni inte förstår vad det är hittar man i en asiatisk livsmedelsbutik. Den bästa i Linköping är den längst ner på Storgatan.
Korianderrötterna skär jag av för att sen banka ut dom lite. Bladen hackar jag och toppar tallriken med sen. Det andra på bilden är Morning glory.
Här har vi soppbasen. Vet inte hur mycket jag hade i, men ha i en matsked och smaka av, sen en till osv. Började med att ha i detta i buljongen efter att buljongen är silad. När du är nöjd med buljongsmaken smakar du av med det andra. Fisksås kanske 1 matsked? Sen en lite större nya socker, kanske 0.5 pressad lime och sist smaka av med cantonese suki när smakerna sitter.
Den där jäveln till vänster är så stark så det är sinnessjukt. Kommer hålla mig till den högra i fortsättningen.
Senaste kommentarer