glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Bra produkter för ditt barn och undvik våtservetter

Som Ni vet så vill jag ha bra produkter till Stella. Vissa tycker säkert att jag överdriver men varför ska man chansa och använda sämre produkter när det finns bra? Jag vill inte komma med pekpinnar utan mer lyfta detta och hoppas på att göra fler föräldrar medvetna. Det är så lätt att göra som alla andra utan att göra efterforskningar.
Jag hade tänkt skriva ett eget inlägg om våtservetter men jag sammanfattar det “kort” här istället så får Ni väl forska vidare på egen hand om Ni känner att Ni vill det. Många år tillbaka sa en kompis till mig “våtservetter är så bra att städa med, tar bort även de svåraste fläckarna” Och det använder man på sitt barn tänkte jag men la inte mer vikt i det då. Men när Stella låg i magen läste jag på och insåg att våtservetter är inget jag någonsin kommer använda till henne om jag absolut inte måste. Jag har bara tvingats använda dom en gång och det var i bilen längs vägen då hon hade bajsat rejält så att säga. Använde dom under en månads tid här hemma då hon inte kunde ligga still på skötbordet och det blev bajs överallt. Men jag tvättade alltid av huden med vatten och tvättlappar efteråt för att få bort medlet från huden. Tror vi har gjort av med 2-3 förpackningar på 1 år och 7 månader.
Byter jag blöja på stan så finns det ju vatten och tvål eller att man använder servetterna men sen tvättar av med vatten. Visst e  det smidigt med våtservetter men varför ska vi vara lata när det kommer till våra barn?
Vissa säger att “jag skulle aldrig använda våtservetter i ansiktet” Men vadå, hud som hud? Många märken innehåller hormonstörande och allergiframkallande ämnen. Phenoxyethanol som är ett konserveringsmedel som är allergiframkallande. De bästa på marknaden av de vanliga märkena är väl Neutral baby wipes och Natusan sensitive wipes.
Må bra skrev om våtservetter och SLS för inte så länge sen>>
Vi använder de där gula skumtvättlapparna här hemma men så hittade jag vita på Lidl och de är lite tjockare och så bra. Ett litet tips 🙂
Nu till Schampoo och tvål. Ska först nämna lite snabbt bara, jag försökte hitta badskum till Stella som inte innehöll dåliga ämnen. Hittade ett och det löddrade knappt. Trist!!!
Efter att ha läst innehållet på varenda förpackning på apoteket och googlat innehållet så slutade det med att jag gav mig ut på nätet och beställde det här schampot/tvål. I nästan alla produkter hittar vi citronsyra och VÄLDIGT sällan naturlig. Den kemiska som används i produkterna är inte alltid så bra. Googla om Ni vill veta mer. I denna produkt är det äppelcidervinäger som reglerar ph-balansen istället för citronsyra.

Förr handlade jag ekologisk hudvård och tänkte att det är bra. Men om det är någon minsta doft i är det oftast eteriska oljor och även om de är naturliga är vissa allergiframkallande. För ett tag sen såg jag att Weleda hade allergiframkallande dofter i.  Dessutom behöver inte allt innehåll vara ekologiskt för att det ska få kalla sig för ekologiskt. Dessutom innehåller vissa märken/produkter tveksamma ämnen. Man kan djupdyka och gör gärna det annars kommer det här inlägget att fortsätta i en evighet.

Jag smörjer nu mer Stella med denna. Den är hård så man gröper ut lite och sen gnider mellan händerna så att det blir som smör innan man smörjer barnet eller sig själv 🙂 Finns massvis med spännande produkter så jag kommer nog testa en annan kräm nästa gång.

Sprang på denna tandborste på samma sida, den har Stella. Beställde dock på mathem.se
När vi ändå är inne på tandborstning är jag kluven. Tandläkarna säger att man “måste” använda fluor för god tandhälsa medan man läser att det går lika bra utan fluor. Flour är ju skadligt men tandläkarna menar att man får i sig så små mängder. Vi kör tandkräm med fluor nu men får väl djupdyka lite mer i det där 🙂

Sist men inte minst för att avrunda detta så nämner vi snabbt solkrämer. Trumvirvel, vet Ni att apoteket nu mer har EN fysikalisk solkräm. Dock innehöll den något ämne som jag inte kommer ihåg vad det var nu som är tveksamt. Förstår inte att inte apoteken har bättre utbud på produkter till barn. Många tänker att det som säljs på apoteket är bra.
Den bästa produkten på marknaden som jag har hittat är denna från Eco cosmetic. Eko är viktigt och att den är fysikalisk vilket innebär att den lägger sig ovanpå huden. De flesta solskydd som säljs över lag innehåller syntetiska kemikalier som går ner i huden. Vissa av dessa kan vara hormonstörande, kan lagras i kroppen och även giftiga för miljön. Allt är inte bevisat ännu men många misstänks bland annat skada ditt DNA, framkalla allergier, cancerframkallande.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Caroline

  Har du tips på vad man kan ha på utslag? Min ettåring har ofta röda fläckar som vi fick kortisonsalva mot..
  Bvc tror torr hud men jag vet inte jag.. allergi kanske.

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Hur gammalt är barnet? 1 år? De kan ju ha alla möjliga “hudproblem” första året. Men har barnet torr hud i övrigt? Jag körde rätt hårt med Eucerin Aquaphor när Stella hade torrfläckar, hjälpte bra. Inte eko men innehåller inga “skadliga” ämnen. Testa även smakfri kokosolja. Ska tydligen vara bra. Uppdatera mig gärna hur det går.

   1. Caroline

    Glömt att kolla ditt svar!
    Nu är hon 16 månader och det har blivit.värre nu. Får kanske bli bvcbesök.

    Hela hon är torr, men får röda “hårda” utslag. Ska testa der du föreslår också

 2. Sofia

  Undrar om denna lägger sig som en vit hinna på huden när du skriver att den inte går in i huden. Eller försvinner den in i huden efter smörjning?

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Den lägger sig ovanpå men blir ingen vit hinna. Kanske blir lite kladdigare än en vanlig. Kommer inte ihåg, var så länge sen jag använde ”vanlig”

   1. Johanna

    Jag kommer ihåg då jag nyss bytt till den efter din rekommendation. Den är vit men går in i huden så det märks inte (inga spökbarn!). Sen är den lätt att smörja in. Inte alls så där svårsmörjd som ”vanliga” där man nästan får lämpa sig svettig för att lyckas smörja ut cremen, men ändå lyckas få vita spökbarn. 😂 det enda jag önskade var att det var större förpackning.

    1. glitzybloggen
     glitzybloggen

     Ja förpackningen är liten men kan tänka mig att priset skulle skrämma bort många om förpackningen var större? 🙂

 3. Anna

  Hej! Skulle du inte kunna ta upp lite vad som gäller när man är gravid. Följer man de “säkra källor” som finns så står det ju enbart om mögelost, alkohol och rökning och det känns ju för dom flesta helt självklart….

  1. glitzybloggen
   glitzybloggen

   Hej anna och förlåt för sent svar.
   Jag tänkte så här att jag följer de rekommendationer som ges som du nämner samt Parma skinka osv. Sen försökte jag att bara äta eko och kravmärkt då jag inte ville få i mig onödiga gifter eller kött med antibiotika. fast så äter jag ju jämt 🙂 Det som inte är bra för oss är inte bra för barnet tänker jag. Har tyvärr inte så mycket tips förutom att tänk sunt och hälsosamt.

stats