Charlotte "glitzy" Josefsson

HOLMSTRÖMS THAIFÄRSBULLAR MED SATAYSÅS

IMG_3141.JPG

Ok, kör lite taskiga mobilbilder…Sorry.

Jag har ju redan nämnt min bordsherre på bröllopet som är kung i köket. Nu har jag lagat hans satayköttbullar och det knullade i munnen kan jag lova. Så jävla gott så jag slickade tallriken ren. Inga exakta mått som vanligt. Nedan kommer Dannes uppskattade recept och jag har väl inte följt det helt. Jag önskade att jag tog lite mindre chili i såsen, den blev lite stark men ändå grymt god.

KÖTTBULLAR
• 400 g fläskfärs (valfritt men den blir lite saftigare än enbart kossa-mu) Jag körde 500 g kalvfärs då inget annat fanns. Eller fläskfärs fanns men hatar det.
• 2 klyftor vitlök, rivna
• 4 cm ingefära, riven
• 1-2 msk hackad gari (sushiingefära) Jag tog 2 msk
• 0,5 gul chili, fint hackad
• 0,5 röd chili, fint hackad – valfritt ang chilin med färger
• 0,5 grön chili, fint hackad Hoppade över denna
• 2-3 msk mörk soja. Körde kinesisk soya och japansk soya. 50/50
• 0,5 knippe koriander, fint hackad
• 1 msk torkat korianderpulver
• 1 msk sesamolja
• 1 msk fisksås
• sesamfrön att kasta på sista minuten i stekpannan
SALLAD:
• Sockerärtor – en näve, strimlade
• 2 morötter grovt rivna.
• 1-2 vår/sommarlök – fint skivade
• 1 dm rättika – grovt rivna alt långa, tunna skivor med potatisskalaren
• halv kruka koriander grovt hackad
• en halv OMOGEN mango som rivs grovt (viktigt att det är en hård omogen mango!!) Min var lite mogen men funkade okej
JORDNÖTSSÅS
• 50 g jordnötter
• 100 g farinsocker
• 0,5 dl vatten
• 1-2 vitlökar
• 1-2 chili av valfri färg körde 1/2 röd och 1/2 gul och det blev starkt. Men beror ju på chili till chili. Smaka av
• 1-2 msk Gari Jag tog 2 msk. Den är ju också lite stark så kanske kör på 1 msk nästa gång
• 2 lime, pressade
• 0,5 dl fisksås
• 0,5-1 dl jordnötsolja/rapsolja
• en halv till en hel kruka koriander. Jag körde en halv. Hade bara en halv kvar 🙂
• 1-2 msk sesamolja. Jag tog 2 msk och tror 1-1 1/2 hade varit mer lagom
• en vår/sommarlök
• 1 dl jordnötssmör

IMG_3142.JPG
HOW 2 DO IT:
Färs: Blanda alla ingredienser till färsen. Alla ingredienser är lite på känsla. Rulla valfri storlek på
bollarna. Jag gjorde lite större bollar, stekte på dem så de fick fin yta, strödde över lite sesamfrön,
sen körde jag klart dem i ugnen på 150 grader typ. (Jag körde vanlig storlek och stekte dom i pannan.) Om du vill vara lite extra kinkig, stek på en bit
färs och smaka av ifall det behövs mer salt t.ex. Fisksåsen är ju salt men det kan behövas lite mer
saltdoping. Kör du nötfärs då kan du ju smaka av direkt ur bunken ifall du inte är köttkinkig! 🙂
Men kör inte på för hög värme då det är lite söta ingredienser i färsensom kan riskera att
brännas/karamelliseras för mycket.
Salladen: Riv grovt, hacka och hyvla till allt. Här är det ju bara använda de du känner för. Det går
ju använda böngroddar om man så vill. Men med dessa prylar blev det trevliga färger och härlig
”CRUNCH” som det lite sisådär halvfånigt heter. 🙂
För ökad styrka går det hacka ned lite röd chili. Jag gjorde inte det
Vill man, då går det kasta ned lite rostade cashewnötter i salladen. Jag gjorde inte det
Såsen: koka snabbt ihop vatten och socker till en lag, lägg sen i jordnötterna och låt småkoka i två
minuter. Lägg sen ned alla ingredienser i blendern. Dra på och kör så det ryker. Här kan du ju
avgöra hur grov sås du vill ha. Smaka av. Behövs det mer lime, mer koriander eller nåt annat
trevligt. Fisksås, mer sesam, mer chili. Ja, bara att testa dig fram.
Vid servering: Blanda ned lite av sataysåsen med salladen. Sen klickar du ut en klutt på tallriken så
man kan doppa bullarna i den. Strö över lite koriander.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Åsa

    Hej, vill bara säga att det är var så sjukt gott!! Till och med min pojkvän som är kock är sjukt imponerad och han säger att de är det godaste han någon har ätit! Tack för ett superrecept!

    1. Charlotte

      Hej Åsa,
      Haha vad roligt 🙂 Alltså det är så sjukt gott. Jag gjorde en sats till och fick till balansen i såsen ännu bättre. Jag kan typ äta med sked 😀
      kram

  2. Annica

    Låter hur gott som helst!! Måste testas någon gång när jag orkar anstränga mig, det var lite för många ingredienser för min smak bekväm som jag är 😀

stats