Charlotte "glitzy" Josefsson

Meatballs Saganaki

Jag fick det här receptet av min systers son och det var riktigt smaskigt tycker jag. Både jag, Jocke, mamma och pappar har ätit och alla gillade det. Man kan ju göra en rejäl sats så man har matlådor. Han brukar göra utan ris och mynta men jag körde i allt som stod i receptet. Dock tycker jag att man kan gångra receptet för tomatsåsen med 3. Riset blir inte tillagat och ger en viss crunch och motstånd vilket kan vara trevligt eftersom man inte ska ha något till. Jag tycker alltid att man kan ska olika texturer i maten. Hur som helst så kommer receptet här:

Bild här>>

Ingridienser:

Till bullarna:
500 g medium ground beef (Jag körde nötfärs)
100 g white uncooked rice (Basmatiris hade jag i)
1 egg (1 ägg)
1 large onion, finely chopped (En stor gul finhackad lök) – spara halva löken till såsen

Till såsen (som sagt, gångra allt med tre):
1 teaspoon dried oregano (1 tsk torkad oregano)
1/2 cup chopped fresh parsley (1,2 dl hackad färsk persilja)
1/2 cup chopped fresh mint (1,2 dl hackad färsk mynta)
3 tablespoons extra virgin olive oil (3 msk olivolja)
3 ripe tomatoes grated or 1 cup diced canned tomatoes. (Jag körde krossade tomater – en lite finare sort)
1 tablespoon  tomato paste (1 matsked tomatpuré )
1 bay leaf (1 lagerblad)
Salt – Pepper

Ovanpå allt:
200 g crumbled feta cheese (200 g smulad fetaost)
little mint and dried oregano for serving (lite mynta och torkad oregano till serveringen)

Gör så här:

Mixa köttfärs, ris, ägg, halva löken, oregano, mynta och persilja och salt och peppar. Rulla köttbullar.

Ta en ugnssäker panna eller liknande. Sätt på medelvärme och i med oljan. När oljan är varm skickar du i återstående lök och steker den mjuk. Sen rostar du med tomatpurén i 1-2 minuter. I med tomaterna, lagerblad, peppar och lite salt + 1,1 dl vatten (1,5 cup = 3,4 dl om du kör gånger 3 på allt). Sen i med köttbullarna. Låt allt småkoka i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Efter att det har kokat 20 min smular du över fetan över allt och sen in i ugnen i 10 minuter. Dekorera sen med mynta och oregano. Smaklik spis.

Vi åt med lite ris till ena dagen och det var ju gott 🙂 Bulgur eller andra gränser funkar väl om man vill det. Men jag tänker något gott bröd till istället. Mums!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats