glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Periodisk fasta. 5:2an och allt vad de heter

IMG_0085

Hej 🙂

Jag får många frågor om Periodisk fasta. Vad jag tycker osv. Jag var dåligt insatt men har läst på en del och tagit del av studier osv. Min personliga åsikt gällande alla dieter vet ni väl om vid det här laget? Jag förespråkar alltid att hitta ett upplägg som man kan hålla hela livet och må bra av. Ät sunt, unna dig och håll koll på plus minus noll så det inte sticker iväg. När personer som går på olika dieter slutar med dom så går de upp i vikt igen.

Det är ju trots allt kalorier allt handlar om i slutändan. Det är ju det som gör att man tappar vikt när man går på periodisk fasta. Man äter mindre och kaloriintaget blir mindre.

På ShapeMeUp kan Ni läsa om vad just 5:2 dieten innebär>>

På ShapeMeUp står det:

“Det finns viss forskning som visar att fasta kan ha positiva effekter på hälsan. Insulinutsöndringen blir mindre och insulinkänsligheten ökar. Blodfetter, blodsocker och blodtryck påverkas positivt, det kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.”

Studier visar att du inte mår bättre av en fastadiet än att äta bra alla dagar i veckan. Du får alltså inga hälsofördelar av fasta. Många upplever att de mår bättre och det beror på att du äter skit 5 dagar i veckan istället för 7 plus att de tappar i vikt och blir piggare. Du kan äta på mcdonalds varje dag och gå ner i vikt men kroppen mår inte bra för det.

De som går på fastadieter är oftast folk som vill gå ner i vikt och de klarar inte av att göra det genom att äta lagom och bra 7 dagar i veckan och framför allt inte orkar eller prioriterar för att träna.

En bra kost i lagom mängder ger samma resultat som fasta. Vill man fasta så gör det, men som sagt, inga fördelar medför det.

Det finns tjugo studier och de plockar ut den studien som visar det du vill att den ska veta. Som just den ovan som är inom “”. Dessa studier är dessutom väldigt vaga. Och dessutom så förbättras värdena jag nämner ovan för att man stoppar i sig mindre skit. Samma resultat som om man skulle börja äte mer hälsosam mat 7 dagar i veckan jämfört med vad man åt innan.

Så där har Ni fakta och min åsikt. Alla får göra som dom vill och lägger ingen vikt vid det.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Självklart blir värden mm bättre om man äter bra osv. Det beror ju inte på själva fastan?! Skillnaden är att folk helt plötsligt både äter nyttigt o fastar o får då en wow effekt o tycker allt är toppen.
  Skillnaden är bara den att när de inte håller sig till “dieten” “fastan” så äter de även “skitmat”o mår sämre o svullnar upp…
  Suck!
  Ät normalt, överdriv inte. Dra ner på skit o rör på er. De behövs inga extrema pass utan gå i rask takt ca 3km dagligen gärna i backar, kör lite hemma. Köp en kettelbell den tränar hela kroppen. Kör 20 sek intensivt vila 20.
  O kör totalt 20min. Detta hinner ALLA!!

  Rör på er för bättre hälsa både inuti o utanpå!

  1. glitzybloggen
   Charlotte

   Men det är ju inte det dieten går ut på. De ska ju äta som vanligt de andra dagarna inom rimliga gränser. Men sen kanske vissa äter bättre och det är ju positivt.

   Jag håller med dig i det du skriver. Men tydligen så passar det inte alla och då kör de dieter hit och dit och så går de upp och ner i vikt hela livet sen….Men det är ju deras problem, inte våra 🙂

 2. Johan

  Känns som hela debatten har blivit helt missvisande. Gällande det programmet som var med i vetenskapens värld så handlade det om hur man skall göra för att leva så länge som möjligt. Hur skall göra för att öka chanserna till ett långt liv.

  De sekundära effekterna var att man minskade i fett, men de primära var att leva länge. Man kan skruva på det där och vinkla från alla håll och kanter, men tanken var inte att det skulle bli någon form av diet eller bantning. Dock påvisade resultaten väldigt bra förbättringar gällande blodvärden och blodfetter på just denna man när han fastade.

  Dock tycker jag väl att 5/2 begreppet blivit lite missvisande och att det från början inte handlade om att få fram någon bra bantningsmetod.

 3. Maria

  Jag tycker alla borde se SVT: “Fasta dig frisk” för att förstå vad det handlar om
  I programmet redogör de för forskning som visar att om man klämmer in dagar med minskat energi- och proteinintag (fasta) och äter som vanligt de andra dagarna med näringsrik mat så börjar kroppen att reparera celler istället för att med IGF1 slarvigt producera nya. Dessutom ökar nervtillväxten i hjärnan eftersom man behöver vara smartare för att få tag på mer mat. Den typen av kosthållning skulle enligt programmet drastiskt minska risken för att drabbas både av cancer (celldelning) och hjärtkärlsjukdomar.

  1. glitzybloggen
   Charlotte

   Ja men många studier hänvisar till det här programmet och allt är inte så svart eller vitt. Det finns säkert vissa hälsofördelar men som det verkar beror det inte bara på fastan i sig själv utan det att man äter mindre skit totalt på en vecka. Men det kommer nog mer studier så man får väl hänga med 🙂

   1. Maria

    Det är kul att hänga med debatten! Jag suger åt mig av all information.
    Själv äter jag en mix av Paleo och LCHF som min kropp mår väldigt bra av.

 4. Anna

  Kul o banta o bli slapp o ev smal. Fast kropp är bättre än smal!
  Det fulaste som finns är slapp utan muskler o det är ju det man får ; )

   1. Carro

    I många fall kan ju kanske faktiskt målet med att gå ner i vikt vara annat än att få en snygg kropp. De finns ju faktiskt andra hälsofördelar med att gå ner i vikt oxå om man är överviktig. Typ blodtryck, risk för diabetes, överbelastningsskador osv osv…
    Så för många kanske de faktiskt kan vara så att man “nöjer” sig med att gå ner i vikt för att leva några år längre…
    Men vad vet jag… Jag hade i af kunnat se de som en motiverande faktor. 🙂 Hellre smal, hälsosam och “slapp utan muskler” än överviktig och ohälsosam. Om de var dom alternativen man hade. 😉

    1. glitzybloggen
     Charlotte

     Ja det är ju det jag skriver. Att det finns hälsofördelar, men många menar på att det är fastan som ger fördelarna.

     Det är upp till var och en hur man vill se ut. Men om man nu vill leva längre så är det nog dags att börja träna också 🙂

  1. sara

   Fast slapp och smal är ju inte riktigt det man blir av att fasta lite då och då? jag har levt med PF i ca 5-6 månander och äter hälsosamt 5 av 7 dagar. förespråkar inte dieter och är som de flesta andra normala människor ute efter en sund livsstil som jag kan leva efter. och att hoppa frukosten är en lätt livsstil att hålla.. 🙂 och pga av olika tillväxt hormoner som bildas under fastan är muskeluppbyggnaden ett faktum och smal och slapp är det sista man blir, tvärtom! du ökar ämnesomsättningen och fett% sjunker och muskler byggs! winwin! men allt passar självklart inte alla 😉 och givetvis är träningen en viktig nyckel i ett lyckat pf resultat som med allt annat.

   1. glitzybloggen
    Charlotte

    om man bara “bantar” och inte tränar så blir du smalfel. Du får ju inte muskler av att sitta på rumpan för att de påstår att du får tillväxthormoner. Man måstr ju träna för att bygga muskler. Samma sak som att trycka steroider och inte träna. Ökar ämnesomsättningen? Eh nej det gör det inte, snarare tvärtom enligt studier. Stod det på aftonbladet eller?

 5. Jojje

  Handlade om det i P3 idag.. var ute en runda med bilen på lunchen..

  Just att proppa i sig några dagar för att sedan dra ner kraftigt.
  Det kanske inte är farligt på så sätt.
  Men att programmera in det mönstret kan leda till diverse ätstörningar.
  Kollar man mönstret så påminner det ju om bulimi och anorexia…

  Så 5:2 är en perfekt kickoff för det skiten.
  Är nog inte så jäkla lätt för yngre som bygger upp allt totalt fel…

  Sen har vi äldre personer som försvarar det.. precis som alla andra lyckodieter som de krånglat med, utan att bli nöjda.
  De är så lyckliga att de hyllar vad det är för metod, för det ger dom hoppet om att lyckas…. gång på gång.. men ändå misslyckas de.
  Tråkigt att man typ ger tummen upp för sådant!
  Vilka signaler ger det?

  Värst är väl att de vill vagga in folk i att de kan ha kontroll.
  Så fort man blir extrem så är det svårt att kontrollera en störning. När vet en person när de gått
  över gränsen?
  De är oftast desperata för att det finns ett “mål”.

  Undrar vilken metod det blir nästa gång….

stats