glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Recept på egen gröt till bebis

Jag har inte varit speciellt insatt i vad som finns i barnmatshyllorna. Men sen Stella kom så har jag granskat varenda produkt i stort sett. Speciellt när det var dags att äta gröt. Det var ju det hon började med först. Kommer hem med en förpackning från affären som inte var ekologisk och ett pulver som är processerat. Det fanns inget annat? Började googla på att göra egen gröt vilket jag också gjorde men den skulle hon minsann inte äta. Nu gillar hon den vilken jag är överlycklig över.

Här var Stella nästan 4 månader. Kommer ihåg hur jag längtade efter Stolen från Stokke som vi hade beställt.

På förpackningarna står det osockrad och ja på sätt så stämmer det ju, de har ju faktiskt inte haft i rent socker. Men gröten innehåller maltodextrin. Så onödigt. Man kan säga att det omvandlas till socker/snabb energi i kroppen. Ingrediensen finns bland annat i sportdrycker. Dessutom innehåller grötarna palmolja. Men varför? Svaret från tillverkarna är att de ska få en bra balans mellan de olika fettkällorna som tillsätts. BULLSHIT!!! Men klart, måste de ju svara något och att svara att det är billigt är ju inte så kul kanske.

När vi gick över till gröt som är från 6 månader då är utbudet bättre. Ekologiska alternativ utan både maltodextrin och palmolja. Såg att Lantmännen har lanseras en gröt från 4 månader nu som är ekologiskt och så bra innehåll som man kan önska av processerad mat. Jag vill helst undvika pulver helt och hållet men ibland är det smidigt om man är på språng eller bara har lite tidsbrist. Jag äter inte processerad skit i huvudsak så varför ska jag ge mitt barn det?

BVC i största allmänhet rekommenderar gärna köpegröten av den anledningen att den är berikad med järn och mineraler. Men det kan man tillsätta själv. Järn alltså. Det gör man genom att mala ner paltbröd. Egen gröt kan man göra på olika sätt och det är bara att googla. Läste att Saltå Kvarns gryn innehåller högre doser av mineraler och vitaminer har dock inte forskat vidare men vi kör dom grynen. Om man dessutom gör egen aprikospuré får bebis i sig ännu mer järn. Perfekt!!

Man märker att det kommer nya varumärken som fokuserar på BRA innehåll och det är ju för att vi konsumenter är mer medvetna och dessutom ställer högre krav än tidigare.

Det kommer ett inlägg om välling och även burkmat inom kort.

Ingredienser till 1  portion:

0,5 msk smulat paltbröd
0,5 dl havregryn
1 dl vatten
1 tsk rapsolja eller kokosolja.

Jag gjorde en hel burk med pulver direkt till Stella. Ni kan matematik så ni klurar ut det själva? 🙂 Malde första paltbrödet i mixern och sen i med havregrynen.

Koka upp vatten i mikro, spis eller vattenkokare. Rör i pulvret i vattnet och i med en msk valfritt fett. Sen i med purén och rör runt för att få en god smak.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisa

    Tipsar om att inte stödja saltå kvarn.. om man inte vill stödja antroposoferna..
    Apropå egen gröt, har kokat med havremjölk, blev lite sötare då och iaf min bebis (o jag 🙈) tyckte det blev godare.. Antar att han var lite förstörd på köpegröt.. blev så innan hans mor upptäckte att det var en rackarns massa konstigt i den!

stats