Charlotte "glitzy" Josefsson

Smarrig linsgryta

Jag har inte fotat min linsgryta så jag lånade denna bild från google.

Den här soppan/grytan gör jag storkok av emellanåt. Gott, mättande, vegetariskt och hälsosam.

Jag har utgått från ett recept och ändrat en del för att slippa vanlig grädde mm. Allt innehåll är ekologiskt. Jag har länkat de ingredienser som jag har använt.

4 personer

1 stor tärnad morot
1 finhackad gul lök
1 tärnad sötpotatis
1 broccoli
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater som tärnas
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
3 dl kokosgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl röda linser
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 citron
1 kruka basilika

Tillbehör:
Stekt Halloumiost eller kokta ägg
Blandade grönsaker och ev.  lite bröd

  1. Skala och hacka morot, lök, sötpotatis och vitlök. Tärna tomaterna. Skär broccolin i buketter. 
  2. Fräs morot, lök, sötpotatis och tomat i olja i en stor gryta ca 5 min, tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ca 1 minut. Häll över vatten och kokosgrädde och tillsätt buljongtärningen. Blanda i linserna och broccolin och låt soppan koka under lock ca 10 min. 
  3. Skär osten i bitar. Stek dem knapriga i olja i en stekpanna. Ansa eller skala och skär grönsakerna i mindre bitar. 
  4. Krydda soppan med salt och peppar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda ner citronskal och basilika i soppan och servera med ost, grönsaker och bröd (eller och kokt ägg)

Kcal / 100 g om man gör den på kokosmjölk är 96 kcal. Då har jag utgått från 95 g morot, 500 g sötpotatis, 250 g broccoli, en normalstor lök, 4 dl kokosmjölk, 180 g tomater

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats