Charlotte "glitzy" Josefsson

Sötpotatisgratäng och rödvinsås

Förra helgen åt vi gott. Grillad Clubstek på lördagen och grillad lamb chops på söndagen. Samma tillbehör till båda. Det är så värt att lägga extra pengar på bra kött. Dels för djuren och för ens egen skull. Du får kött som är fritt från antibiotika och det är så mört och fint på alla sätt.

Jag publicerar recept på bloggen för min egen skull så att jag lätt kan hitta dom och för att inspirera Er till god matlagning och bra råvaror.
IMG_5841

Grillar clubstek. Bjuder på den här fantastiskt smickrande bilden på mig,

Sötpotatisgratäng (grundrecept 4-5 personer) SÅ JÄVLA GOTT!!!!!!
– 1,2 kg sötpotatis
– 1 gul lök
– 2 pressade vitlöksklyftor
– 1 dl vitt vin (Zonnebloem, Sauvignong Blanc, nr 2020)Vi körde detta, det funkar med matlagn.vin.
– 3 tsk sambal oelek
– 1 msk Renee Voltaire grönsaksbuljongpulver
– 3 dl laktosfri grädde (36 eller 40%) Helst 40!
Till formen ca 150 gram Västerbottenost eller valfri ost.
1. Skala och skär sötpotatisen i ca 1*1 cm stora kuber
2. Finhacka gul lök
3. Svetta lök och pressad vitlök och låt sedan fräsa ihop med potatisen i någon minut.
4. Blanda ned sambal, buljongpulver, vin och grädde.
5. Låt puttra och ”koka ihop” 10-18 minuter beroende på hur snabbt potatisen blir mjuk.
6. Smaka av med salt och peppar. (Jag använde mig av en buljong som var väldigt salt så det
behövdes knappast saltas något men det är ju bara att smaka av
7. Häll upp i form. (Hit går att förbereda.)
8. Innan servering: Riv över rikligt med ost och gratinera gratängen så den blir lite gyllene och
mysig.
9. Den kan gärna få stå och svalna någon minut innan servering så den ”hinner gå ihop sig en
aning”.
Rödvinssås (10 pers, 0.5 dl sås/person)
– Två hela vitlökar (klyftorna behöver inte skalas, ta bara bort överflödigt löst skal)
– 1 msk olivolja
– 3 msk strösocker
– 2 msk tomatpure
– 5 msk balsamvinäger (75 ml)
– 5 dl rött vin (Raccolto Nero d’Avola, Cabernet Sauvignon, nr 2315)
– 5 msk konc kalvfond (75 ml)
– 2 tsk Maizena
– 25 gram smör
– 2 krm salt
1. Sätt ugn på 200 grader, bryt vitlöken i klyftor och rosta i oljad långpanna i 20 minuter.
2. Smält socker med tomatpure
3. Tillsätt vinäger, vin, fond och vitlöksklyftor.
4. Låt koka ihop till det återstår ca 4 dl
5. Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Pressa gärna lite på klyftorna så
följer det med lite mer rostad vitlökssmak.
6. Red av med maizena utrört i lite vatten, tillsätt smöret och smaka av med salt.
Vinerna är valfria. Dessa viner använde vi till middagen så därför tyckte vi att de passade bra att
använda även i maten. Till gratängen funkar matlagn

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats