Välj "rätt" ägg i påsk | Charlotte "glitzy" Josefsson
glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Annons

Välj “rätt” ägg i påsk

höns

Sköna bilder på hönor i bur och “frigående inomhus”

Burhöns behöver jag väl inte ens nämna varför man inte ska köpa? Läs mer här>>


Vissa menar på att hönorna i buren har det bättre och håller sig friska. Läs här>>Jo visst svarar jag på det. Men hur kul har de? De som är frigående utomhus har det bäst. PUNKT!

Frigående höns är inte problemfritt. När man håller höns inomhus i stora flockar uppstår risk för fjäderplockning och kannibalism. Genom att hönsen har kontakt med sin egen gödsel ökar också risken för spridning av parasiter och sjukdomar.

FRIGÅENDE HÖNS:
Fördelarna för hönor i frigående system jämfört med burar är att de har möjlighet att flyga upp på pinnar, sprätta i strö och till viss del sandbada, även om golvmaterialet sällan är tillräckligt finkornigt för att fylla sandbadets rengörande funktion. Men de stora lokalerna blir mycket dammiga, och ljudnivån av många tusen hönor är hög. Det blir ofta en hög halt av ammoniak som gör att luften svider i lungorna. Ofta finns inga fönster eller annat insläpp för dagsljus. Det stora antalet hönor gör det svårt för djuren att lära känna varandra och bilda de stabila flockar som är så centrala för vilda höns. Istället lever de som främlingar för varandra – de är ensamma mitt i trängseln.

Välj ekologiska från helt frigående höns.
Ekologiska hönor med fri utevistelse har alltså tillgång till utevistelse under vinterhalvåret också. Endast ekologiska hönor får komma ut 1/3 av sitt lliv. Men vi ska komma ihåg att även de hönor som föds upp enligt KRAV:s regler kläcks, transporteras och slaktas på samma sätt som övriga hönor i äggindustrin. Och även deras bröder har blivit levande nermalda som nykläckta. De tillhör samma högvärpande raser som används i annan äggproduktion.
Inom den moderna äggindustrin har man påverkat hönsens biologi, genom avel och ljusprogram, så att de värper nästan ett ägg om dagen, året om. Det här är helt onaturligt och det sliter oerhört mycket på hönan. Hon får kalkbrist av att producera så många äggskal, vilket leder till benskörhet. Många hönor drabbas av benbrott, både under tiden de lever och vid infångning och transport till slakteri. Det är också mycket vanligt med äggledarinflammation, som en direkt följd av den höga produktionen.

En tankeställare. Men ska man köpa ägg så köp EKOLOGISKA från frigåend höns UTOMUS. Det bästa vore ju att ha egna  hönor och en tupp:)

Läs mer här>>

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Har aldrig hört att någon tycker att det är bättre för hönorna att sitta i bur, det låter helt jävla absurt. Valet är så JÄVLA enkelt, ekologiska ägg från frigående höns utomhus kostar typ 80 öre mer/ägg än de andra äggen, hur jävla snåla får folk bli egentligen? Den ekologiska äggproduktionen har bara 6% i Sverige, det är fan skamligt låga siffror för ett land som är så pass medvetet och har så pass “bra” djurskyddslagar. Jag är student och är fattig nästan jämt men köper så mycket ekologiskt. Jag hänvisar alltid till det när folk säger att de inte har råd.

  1. viktor

   Du har ingen aning om vad du snackar om. Värphönsen i ett ekologiskt system (i vilket de måste vara frigående) har inte möjlighet att få i sig metionin. Detta kan man odla ekologiskt i labb med socker men eko-lobbyn motsätter sig detta pga. att labb låter illa. Detta resulterar i att hönsen hackar fjädrar på varandra i en mycket större utsträckning och leder till en väldig ohälsa samt dödlighet. I min mening är det bästa sättet att ha värphöns i inredda burar, eftersom detta ger möjlighet till en beteenderepertoar som hönsen behöver (ett rede, en sittpinne, sand att tvätta sig i osv). I en bur på 6-10 individer blir också flocken lika stor som den varit i ett feralt tillstånd. I frigående ekologiska system är individantalet per flock ca 6000, vilket skapar stress hos djuren eftersom de inte kan känna igen varandra. Problemet är att “ekologiskt frigående m. möjlighet till utomhusvistelse” låter så mycket bättre än “inredda burar” och jag tycker faktiskt att det till viss del lurar konsumenten. Jag hade dock gärna valt ekologiskt om de hade metionin samt inredda burar. Frigående höns utomhus är bara stressigt för djuren, eftersom deras största hot i feralt tillstånd är rovfåglar som attackerar från luften.

   mvh agronom med intresse för djurvälfärd

Annons
stats