glitzybloggen

Charlotte "glitzy" Josefsson

Vad betyder ordet hälsosam mat för dig?

Igår skrev jag om min operation som inte längre blir av på tisdag (i morgon). Jag har fått en vagel vid undre franskanten. Skickade en bild till Dr Avni och svaret blev ingen operation på tisdag. Buhuu…..Men det positiva är att jag kan träna hela veckan lång :)Tänkte det i alla fall men blev förkyld idag. Jag klarade mig tydligen inte undan Stellas skit. Körde igår och i förrgår och längtade så till dagens pass. Men nu det till jag tänkte skriva om.

Från gårdagens pass på nyöppnade Friskis och Svettis ute vid oss 🙂

På senare tid så har jag reflekterat över att hälsosam kost har olika innebörd för olika individer.

För mig betyder det att man äter livsmedel med bra innehåll, oprocesserat, bra fetter osv. Fokus ligger inte bara på kalorier. Ni förstår vart jag vill komma? sånt som kroppen och knoppen mår bra av helt enkelt. Om vi snackar nyttigt vs onyttigt så tänker jag mer på kalorier. Många som inte har så bra koll på vad mat innehåller får ofta en chock när de ser hur många kalorier en avokado innehåller som exempel  “jag trodde det var nyttigt”, njaaa, men hälsosamt kanske?

Jag har märkt att ordet hälsosamt betyder få kalorier för många och lite skitsamma vart de kommer ifrån. Jag anser att det är fel och det känns som om jag har redogjort för mina åsikter ovan.

Nu tar vi oss vidare till att räkna kalorier. Som ni vet vill jag tappa ett par kilo i vikt, slimma till mig helt enkelt. Jag räknar kalorier men vill att det jag stoppar i mig är bra. Nu menar jag inte att jag lever på plantbaserad kost och undviker mjöl osv utan hitta en balans i kosten med så mycket hälsosam mat som möjligt och som gör mig mätt men samtidigt unna mig och äta varierat.

Hur går det med min tillslimning som jag skrev om här? Om jag skulle följa planen till punkt och pricka skulle jag tappa ca 0,5 kg i veckan. Jag har kört i två veckor och har nog tappat ca 0,5 kg så det går lite långsammare än planen men det är väntat då jag vissa dagar äter mer än vad “jag ska”. När jag fick mens var det omöjligt att hålla mitt dagsintag, jag var så hungrig men å andra sidan så går min kroppstemperatur upp med en halv grad och därmed ökar förbränningen så det är väl därför man är mer hungrig och man kan äta mer eftersom man bränner mer.

Hur som helst så går vissa dagar väldigt bra och andra är lite tuffare. Det gäller ju att hitta livsmedel som är mättande med hyfsat lite kalorier, Jag har ju satt upp en rätt aggressiv plan och det är jag medveten om och vissa dagar äter jag mer och det är ju anledningen till att jag tappat hälften så mycket som jag borde ha gjort.

Träningen då? Jag har varit lite småkrasslig från och till sista två veckorna men jag har fått till några pass. De dagar man tränar får jag ju tillgodoräkna mig de kalorier jag tappar. Det är som det är och snart hoppas jag alla förkylningar är ett minne blott. Vabruari är snart förbi 🙂 Jag kommer fortsätta uppdatera och berätta lite mer och även dela med mig av vad jag äter.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
glitzybloggen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats